Zagreb

U zagrebačkoj Kinoteci: "Pjevač jazza" otvara svibanjski filmsko-glazbeni program

Piše: PolitikaPlus

Filmom "Pjevač jazza" iz 1927. godine zagrebačka Kinoteka u utorak počinje s programom posvećenom glazbenim filmovima i filovima vezanima uz temu glazbe.

Nakon tog filma, čija se radnja temelji se na kazališnom komadu Samsona Raphaelsona o židovskom pjevaču iz tradicionalne obitelji, koji prkoseći strogom ocu, napušta dom kako bi započeo uspješnu karijeru jazz pjevača, tijekom svibnja će se prikazati niz glazbeno-filmskih klasika.

U srijedu, 16. svibnja, prikazuje se  "Bird" u režiji Clinta Eastwooda iz 1988., u kojem Forest Whitaker tumači velikana jazza, kreativnog genij i  svestranog umjetnika, Charlieja "Birda" Parkera, od njegovih ranih godina kroz različite trenutke njegove karijere i osobnog života.

Dan kasnije na rasporedu je dobitnik dviju nagrada na Filmskom festivalu u Sundanceu te laureat Oscara za najbolji dokumentarni film, "Potraga za Sugarmanom" (2012.) redatelja Malika Bendjelloula.

To je potresna i bizarna priča o misteriju ”nestanka” kultne pjevačke zvijezde iz Detroita, Sixta Rodrigueza, koji je ranih 70–ih imao kratku karijeru kao folk pjevač – izdao je dva dobro primljena, iako slabo prodana albuma.

Njegova se priča nastavila u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije, a nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati pravu sudbinu svog idola.

Kao film koji spaja pustolovinu, glazbu i ljubav, a inspiriran je legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu, za petak je najavljeno "Raskrižje" (1986.) u režiji slavnog Waltera Hilla.

U središtu je mladi talentirani glazbenik koji sanja o tome da postane poznati blues glazbenik te odluči izvući iz zatvora najboljeg svirača usne harmonike kako bi se zajedno zaputili iz New Yorka u Mississipi u potrazi za slavom, ali i suočili s posljedicama prošlosti. Glazbu u filmu potpisuje Ry Cooder.

Subotnja večernja projekcija rezervirana je za film "Pink Floyd: The Wall" iz 1982. redatelja Alana Parkera i scenarista Rogera Watersa, s Bobom Gedolfom u glavnoj ulozi.

Utemeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979. i kroz kolaž koncertnih snimaka i animiranih sekvenciji koje potpisuje engleski karikaturist i ilustrator Gerald Scarfe film metaforično donosi priču o rock zvijezdi i njegovom životu punom teških trenutaka, tijekom kojeg je, da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, izgradio oko sebe zid.

Do kraja svibnja održat će se i kviz na temu filma, glazbe u filmu i glazbenih filmova (18. svibnja) te projekcija biografske priče o slavnom country glazbeniku Johnnyju Cashu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, kinoteka, filmovi