Hrvatska

SINČIĆ: Plenković je sve znao o pisanju lex Agrokora i treba podnijeti ostavku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pozvao je premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku i raspiše izbore, nakon što su u četvrtak objavljeni novi mailovi u sklopu afere "Hotmail” koji, kako je ustvrdio, pokazuju da je Plenković "sve znao” te sudjelovao u radu skupine Borg koja je pisala lex Agrokor.

Portal Index u novoj objavi mail prepiske članova skupine Borg koja je pripremala lex Agrokor navodi da se premijer Plenković s njima sastao najmanje tri puta, a to, kaže Sinčić, jasno pokazuje da je premijer sve znao te očekuje da će i današnji mailovi biti predmet istrage USKOK-a.

"Ovo jasno pokazuje da je gospodin Plenković sve znao. Sve je znao. Ne samo da je znao, nego je i sudjelovao u radu Borg skupine na način da je organizirao sastanke i bio na njima”, rekao je u izjavi novinarima u Saboru.

Još je skandaloznije, što se vidi iz prepiski, dodaje čelnik Živoga zida, da skupina Borg radi besplatno, pa da će onda, poslije, kao konzultanti, sve to nadoknaditi i naplatiti.

Sinčiću je nevjerojatno da se premijer, kao pravnik, postavio na taj način – da u tome nije vidio sukob interesa, da nije vidio korupciju, opasnost za svoju vladu. "To je jednostavno nevjerojatno. Za ne povjerovati”, ustvrdio je Sinčić.

Smatra kako objavljena korespodencija skupine Borg pokazuje da je Plenković "jedan novi (Ivo) Sanader”. "Pokazuje nam da su godinu dana lagali, prikrivali, zataškavali. Da su pokušali prvo ignorirati i ismijati cijelu ovu situaciju, vrijeđajući inteligenciju hrvatskih građana i kolega zastupnika”, dodaje čelnik Živoga zida.

Plenkovića je pozvao da podnese ostavku i raspiše izbore. "Nemojte više sramotiti ni Hrvatsku, niti vladu, niti sebe. Napravite što je časno, dajte ostavku, 'odite za gospođom Dalić, raspišite nove izbore, da se oslobodimo ovih korumpiranih zastupnika ovdje u Saboru”, poručio je Sinčić.

Izrazitim demokratskim iskorakom smatra što je ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva dala Matina Dalić, koja je zajedno sa skupinom Borg radila na pripremi lex Agrokora, a ministra financija Zdravka Marića pozvao je da učini isto jer je "također sve znao, lagao”.

Aktivniju ulogu u cijelom slučaju odnosno u borbi protiv korupcije, očekuje od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović jer je jedna od njezinih dužnosti, ističe, da brine za usklađenost rada institucija. "Znam da joj nije lako, to je njezina vlada, Plenković joj je kolega iz stranke. Međutim, neka stavi javni interes ispred privatnog”, poručuje Sinčić.

Izvijestio je i da je Živi zid, koji je protiv Plenkovića, Dalić, Marića te bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramjaka već podnio kaznene prijave, Vladi poslao upit da im na uvid pošalje evidenciju ulazaka u Banske dvore u vrijeme pisanja lex Agrokora, a siguran je da o tome postoje i video snimke te je pozvao MUP i DORH da ih pokupe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OSTAVKA, AGROKOR, SINČIĆ, BORG