Zagreb

ZAGREB: Udruge pozvale gradske zastupnike da ne prihvate predloženi Plan gospodarenja otpadom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici udruga i građanskih inicijativa prosvjedovali su u četvrtak pred zagrebačkom Gradskom vijećnicom protiv gradonačelnikova prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba pozivajući gradske zastupnike da ga ne prihvate i zatraže njegove temeljite izmjene.

Prosvjedovali su predstavnici udruga Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika, gdje se planira graditi zajednički centar za gospodarenje otpadom Zagreba i Zagrebačke županije, a došli su ih podržati i predstavnici udruga iz Brezovice i Podsuseda, iako su njihove lokacije za biootpad i reciklažno dvorište Obreščica i Kostanjek maknute iz prijedloga.

Istaknuli su transparente na kojima je između ostalog pisalo: "Bandićevi kumovi past ćete u Resniku", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto u Remetinec", "Za zdravlje i život protiv spalionice".

Gradonačelnika Milana Bandića, kad je ulazio u Vijećnicu, izviždali su i dobacivali: "Lopove!".   

Gradonačelnik Bandić je novinarima na pitanje kako komentira "tradicionalni prosvjed" rekao da su to predstave koje organizira opozicija te da im je to jedino ostalo. "To je potez očajnika i nemoći", rekao je Bandić i dodao da će Plan proći. 

"Iako je većina u Gradskoj skupštini prije mjesec dana izglasala da prijedlog Plana nije prihvatljiv i zatražila temeljite izmjene, one u međuvremenu nisu napravljene na način da Plan bude prihvatljiv za okoliš i javni interes. Predloženi Plan propisuje dovoz smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb te usmjerava ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća u skupom centru u Resniku, a puno manje u razvoj potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje, kompostiranje i recikliranje. Time se neće unaprijediti kaotičan i neuređen sustav u Zagrebu", poručili su prosvjednici u letku koji su dijelili gradskim zastupnicima koji su dolazili na sjednicu.

"Tražimo da se sva ulaganja preusmjere u kvalitetnu infrastrukturu kako bi građanima odvajanje i recikliranje bilo dostupno i kako bi plaćali pravednu naplatu odvoza otpada", naglasio je Marko Košak iz Zelene akcije. 

Predsjednica udruge za zaštitu okoliša UZOR iz Resnika Branka Genzić-Horvat rekla je da su pred Gradskom skupštinom osmi put u zadnjih šest mjeseci.  Plan je orijentiran na miješani komunalni otpad, na stvaranje goriva za energanu i s koncentracijom najgorih mogućih sadržaja, uključujući i građevinski otpad s azbestom, upozorila je.

Rasprava o predloženom Planu gospodarenja otpadom počela je u poslijepodnevnim satima. To je druga od 31 točke dnevnog reda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADSKA SKUPŠTINA, UDRUGE