Hrvatska

SLUČAJ MARINE LOVRIĆ MERZEL: Vrhovni sud potvrdio nagodbu Žužića s Uskokom. ‘Sudac Turudić je nije smio odbiti’

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vrhovni sud ponovno je zaključio da zagrebački županijski sudac Ivan Turudić nije smio odbiti nagodbu poduzetnika Željka Žužića s Uskokom te je potvrdio presudu na temelju ranijeg sporazuma.

Nagodbu je Vrhovni sud potvrdio nakon zahtjeva za zaštitom zakonitosti što ga je glavni državni odvjetnik podnio zbog odluke suca Turudića koji je u ožujku ponovno odbio nagodbu Uskoka sa Žužićem. On je kao suoptuženik bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice još 2016. priznao da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita nakon čega je s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine.

No, sudac Turudić je nagodbu sredinom 2016. odbio pojašnjavajući da je kazna nesrazmjerna kaznenom djelu, a Uskok je podnio prvi zahtjev za zaštitom zakonitosti, koji je Vrhovni sud prihvatio krajem prošle godine.

Tom odlukom Vrhovni sud također je zaključio da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Iako je Vrhovni sud ukinuo prvu odluku o Žužićevoj nagodbi i predmet vratilo na novo odlučivanje Turudić je u ožujku ponovno odbio nagodbu, zbog čega je Uskok dva dana zaredom tražio Turudićevo izuzeće kao suca, ali i predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. Kako se Turudić odbio izuzeti tužitelji su u dva navrata samovoljno napustili sudnicu, a zahtjev za izuzećem došao je i pred Vrhovni sud koji je odbacio Uskokov zahtjev.

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan turudić, vrhovni sud, uskok