Zagreb

U Zagrebu : U utorak Dan ljubaznosti u prometu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pedesetak učenika Škole za cestovni promet u utorak će na dvadeset pješačkih prijelaza u Zagrebu nadzirati poštivanje prednosti pješaka u sklopu akcije Dan ljubaznosti u prometu, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Akcija se održava s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. "Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: 'Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu'. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: 'Hvala' ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji", ističu u policiji.

Dodaju da je krajnji cilj akcije osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. "Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje", navodi policija.

Podsjećaju i na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 13.681 evidentiranih vozača njih 58,81 posto (8.046 vozač) propustilo pješake, što je u odnosu na akciju iz 2016. smanjenje broja savjesnih vozača za 9,62 posto.

U proteklih 20 godina policija bilježi povećavanje broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2015., kada je broj savjesnih vozača u odnosu na godinu ranije smanjen za 1,16 posto, 2012. sa smanjenjem od 0,18 posto i 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji.

Deset nasumično izvučenih savjesnih vozača bit će prigodno nagrađeni, a nagrade će dodijeliti Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget u četvrtak, 14. lipnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan ljubaznosti u prometu, promet, zagreb