Scena

Recept za hit: Vedrina, ples i pjevačica

Piše: PolitikaPlus

Želite li napisati glazbeni hit, veća je vjerojatnost da ćete to uspjeti s pjesmom koja je vedrija, plesnija i u izvedbi pjevačice, pokazala je studija o 30 godina evolucije u glazbi.

Ali iako ljudi očigledno preferiraju vedrije pjesme, njih je sve manje i manje.

"Svake godine izlazi sve više nesretnih pjesama", ustvrdio je tim s kalifornijskog sveučilišta Irvine u časopisu Royal Society Open Science.

U njihovoj se analizi pokazalo da su u pjesmama u zadnjih 30 godina "sreća" i "vedrina" u opadanju, dok je "tuge" sve više.

Ali tom trendu prkose hitovi. Veseslije pjesme, naime, na top ljestvicama prolaze bolje od tugaljivih. Odličan primjer za to je "Happy" Pharrella Williamsa.

U studiji nisu analizirani stihovi nego samo karakteristike zvuka pop pjesama, ali rezultati odgovaraju ranijim istraživanjima koja su pokazala da iz pjesama nestaju "pozitivne emocije".

U ranijoj studiji koja je pokrila razdoblje od 1980. do 2007. pokazalo se tako da su stihovi sve egocentričniji, da se sve više upotrebljavaju riječi "ja" i "moje", kao i druge antisocijalne riječi poput "mržnje" i "ubojstva".

Takav trend u pisanju stihova u skladu je društvenim trendovima rasta usamljenosti, socijalne izolacije i mentalnih poremećaja.

U novoj kalifornijskoj studiji, temeljenoj na pola milijuna pjesama objavljenih u Britaniji od 1985. do 2015., pokazalo se i da su sve manje popularne pjesme koje pjevaju muškarci.

"Posljednjih godina više hitova izvode pjevačice", kaže se u studiji.

"To je posebno zanimljivo s obzirom na veliku debatu o ulozi žena u glazbenoj industriji, rodnoj neravnopravnosti, stereotipovima i seksualizaciji pjevačica", dodaje se.

Pjesme u studiji smatrale su se upješnima ako stignu do prvih sto na glazbenim ljestvicama, a takvih je samo četiri posto od svih objavljenih.

Popularnost raste pjesmama koje se opisuje kao vedrije, opuštenije i plesnije, što je moguće povezano s usponom elektronske glazbe i sukladnim padom rocka i heavy metala.

Istraživanje je pokazalo i da će mala vjerojatnost da će klasika i jazz doći do top ljestvica, koje su mahom rezervirane za pop i 'dance' pjesme.

Može li ovo pomoći skladateljima?

"Moglo bi, ako prate trendove i nastoje ih slijediti", kazala je suautorica studije Natalia Komarova.

"Ali veliki dio uspjeha i dalje čini ono nešto što niti matematičari ne mogu izmjeriti", naglasila je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PJEVAČICA, GLAZBA