Zagreb

AKCIJA: Medicinska edukacija Zagrepčana o oživljavanju na Cvjetnom trgu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ususret ljetnim vrućinama kada je povećan rizik od srčanih zastoja na zagrebačkom Cvjetnom trgu održavaju se edukacije koje nekome mogu spasiti život, kardiopulmonalno oživljavanje i Heimlichov hvat, kao i postupak prve pomoći kod obilnog vanjskog krvarenja.

Edukacije su u okviru javnozdravstvene akcije "Oživi me" organizirali Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Zaklada "Hrvatska kuća srca", u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Klubom mladih Crvenog križa Grada Zagreba."U svakom satu jedna osoba u Hrvatskoj umre od iznenadnog srčanog zastoja, što je oko devet tisuća u jednoj godini", rečeno je na početku akcije, kojoj je cilj smanjiti taj broj.

Edukacije se održavaju petu godinu zaredom, a uz postupke pomoći građani se mogu informirati i o zdravoj prehrani tijekom vrućina, koja je jedna od ključnih preventiva.

Taj dio vodi Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba (Dom zdravlja Centar i Udruga za prevenciju prekomjerne težine) koje građanima uz savjete nutricionista izračunava indeks tjelesne mase.

Kratkim edukacijama, koje vode studenti medicine, članovi udruge StEPP,  odazivaju se mnogi građani, a nakon što ih prođu dobit će potvrdu da su naučili nekome spasiti život.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HITNA POMOĆ, EDUKACIJA, AKCIJA