Hrvatska

NOVO POLJE SUKOBA: Četiri Kolindina savjetnika žele referendum, Radin šokiran...

Piše: PolitikaPlus

Sukobu između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade, odnosno dijela vodstva HDZ-a, ne nazire se kraj, a nakon demografskoj pitanja, čini se kako je otvorena nova fronta - pitanje referendumske inicijative 'Narod odlučuje'.

Dok je premijer Andrej Plenković promašenim i neodgovornim nazvao prijedloge referendumskih pitanja za koja su oni skupili preko 390 tisuća potpisa, Kolinda Grabar-Kitarović ih je u subotu bezrezervno podržala. Istina, ona je svoju izjavu u Osijeku započela konstatacijom da se »drži preporuka Venecijanske komisije i ne miješa u referendume«.

Uoči prikupljanja potpisa primila Željku Markić

U Uredu predsjednice potvrdili su da je ona, prije nego što je krenulo prikupljenja potpisa, primila Željku Markić, faktičnu lidericu »Narod odlučuje«, a činjenicu da o tome tada nisu izvijestili javnost objasnili su na sličan način, željom da »ne utječu na rezultate skupljanja potpisa«.

Ali, kako navodi Novi list, predsjednica je već i tim činom iskazala potporu izmjeni izbornih pravila što traži Željka Markić, a u subotu ju je nedvosmisleno i javno manifestirala.

Moj je čvrst stav da se mora poštovati volja naroda. U ovom je slučaju, koliko mi je poznato, skupljeno dovoljno potpisa za referendum, a za nas političare, državnike, posebno je bitno da uključimo tu volju naroda. Očito su građani davanjem svojih potpisa pokazali da žele promjene, da se na neki način protrese taj politički život u Hrvatskoj i političke elite. Pokazali su želje za izmjenu izbornog zakona koje su sasvim legitimne. Ljudi žele više participirati, žele imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika, rekla je novinarima Kolinda Grabar-Kitarović, koja je napomenula i da bi »voljela da volja naroda bude uključena i u druge sfere života«.  

S time da predsjednica uopće nije pravila razliku između dva pitanja za koja su »Narod odlučuje« prikupljali potpise. Jednim se, primjerice, zahtijeva smanjivanje ukupnog broja saborskih zastupnika, pa tako onda i manjinskih, te uvođenje tri preferencijska glasa, a drugim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo odlučivanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu. 

- Svako diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati o referendumu. Takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade apsolutno je neprihvatljivo - izjavio je u četvrtak Plenković, dok su od predsjednice takvo što u subotu nije moglo čuti. 

Peticiju potpisali savjetnici Radeljić, Deur, Madžar i Galić

A da ona nema nikakvih dvojbi o referendumu koji pokušava inicirati »Narod odlučuje« sugerira i to što su, kako je neslužbeno doznao Novi list, njezina četiri savjetnika, uz predsjedničino znanje, potpisala ovu peticiju.

Riječ je o Mati Radeljiću, Anti Deuru, Tomislavu Madžaru i Vladi Galiću. Prva dvojica su to i potvrdila, s tim da je Radeljić inzistirao da svojim potpisom nije podržao pitanje o ograničavanju prava zastupnika nacionalnih manjina. 

– Osobno podržavam želju građana da se izjasne o tome da se smanji broj zastupnika i izborni prag i uvedu tri preferencijalana glasa. To sam potpisao, ono drugo nisam – rekao nam je Radeljić, savjetnik predsjednice Republike za unutarnju politiku. 

Posebni savjetnik za branitelje Deur nije, pak, okolišao. 

– Potpisao sam oba pitanja »Narod odlučuje«, a i za referendum za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije – ističe Deur.
Madžar, posebni savjetnik zdravstvo i sport, izbjegao je jednoznačan odgovor. 

– Ovo je svačija osobna stvar. Ali, mislim da nije dobra referendumska inicijativa koja se tiče manjinskih zastupnika – kazao nam je Madžar.

Radin: Predsjednica mora poštovati Ustav

Potpredsjednik Sabora Furio Radin, koji je ovog tjedna bio dio predsjedničinog izaslanstva prilikom posjeta Italiji, iznenađen je njezinom jučerašnjom izjavom. 

– Predsjednica je prva hrvatska građanka, ali je zadnja osoba u državi koja bi mogla govoriti o protresanju političkog života u Hrvatskoj, jer ona je jamac Ustava i stabilnosti institucija. Sve dok se Ustav ne promijeni, predsjednica ga mora poštovati. Osim toga, dok smo neki dan stajali pred rimskim Panteonom, predsjednica mi je jasno rekla da se položaj zastupnika nacionalnih manjina ne smije mijenjati, da u Saboru ne smije biti zastupnika različitih kategorija. Nadam se da me neće demantirati – kazao je Radin.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REFERENDUM, PREDSJEDNICA