Zagreb

ZAGREB: Film "Otok pasa" otvara Ljetnu pozornicu Tuškanac

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Premijernom projekcijom dugometražnog animiranog filma "Otok pasa" Wesa Andersona, koja će se održati u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma Animafest, u subotu se otvara Ljetna pozornica Tuškanac.

"Radnja uvrnute stop-animacije inspirirane Japanom i filmovima Miyazakija i Kurosawe smještena je distopijsku budućnost, a prati 12-godišnjeg dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem", najavljeno je.

U nedjelju se prikazuje "Jurski svijet - pad kraljevstva", nastavak jedne od najuspješnijih filmskih franšiza u povijesti.

Chris Pratt i Bryce Dallas Howard u naslovnim ulogama spašavaju dinosaure kojima prijeti izumiranje nakon erupcije otočnog vulkana, a nakon 20 godina jurskom svijetu vraća se Jeff Goldblum kao doktor Ian Malcolm.

Do kraja lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se niz atraktivnih naslova iz aktualne kino-distribucije, "Solo: priča iz ratova zvijezda", spin-off popularnog filmskog univerzuma, "Deadpool 2", nastavak znanstveno-fantastične akcijske avanture o Marvelovom superjunaku s mračnim smislom za humor te "Oceanovih 8," nastavak i spin-off “Oceanove trilogije” s Cate Blanchett, Sandrom Bullock, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Awkwafinom, Helenom Bonham Carter, Sarah Paulson i Rihannom.

Na programu je i najnoviji film Wima Wendersa, romantični triler "Do dna" s Alicijom Wikander i Jamesom McAvoyem u naslovnim ulogama.

Ta će pozornica kao i prošle godine tijekom ljetnih mjeseci ugostiti nekoliko filmskim festivala -  nakon Animafesta, u tuškanačku šumu stižu Dani hrvatskog filma, Fantastic Zagreb Film Festival, Revija europskog filma, program Zagrijavanje za Motovun Film Festival i Zagreb Film Festival.

Popratni dio filmskih projekcija održava se u Dogs & Movies Caffeu i ljetnom vrtu Pop Up Summer Garden koji nudi glazbeni program, hranu, piće te ostale sadržaje.

Ljetna pozornica Tuškanac otvorena je 1954. godine, a projektirao ju je Kazimir Ostrogović, arhitekt koji je autor brojnih znamenitih projekata među kojima su i Gradska vijećnica,  zgrada Instituta Ruđer Bošković, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Vila “Zagorje”, Banka u Paromlinskoj.

S programima je prestala oko 1970. te je do ponovnog otvorenja 2012. bila zapuštena. Od 2017. program organizira Centar za kulturu i film Augusta Cesarca

Gledalište se sastoji od klupa i može primiti oko 500 posjetitelja, a posebna je i po tome što dopušta dolazak s psima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILMOVI, KINO, TUŠKANAC