Hrvatska

ODBIJENICA ZA PREDSJEDNICU: Vlada odgovorila predsjednici da premijer predstavlja Hrvatsku u Europskom vijeću

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska vlada je u srijedu u priopćenju za Hinu odbacila inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem rekavši da Hrvatsku u vijeću predstavlja premijer, ali je pozdravila eventualni doprinos predsjednice u izradi programa predsjedanja. 

Grabar-Kitarović je u srijedu tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi "dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike". 

"Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati", dodala je predsjednica. 

"Kao što je sama predsjednica rekla u svojoj izjavi, predsjednik vlade predstavlja Hrvatsku na Europskom vijeću. Prema ustavu vlada vodi vanjsku politiku, a predsjednica i vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike", priopćeno je u srijedu za Hinu iz vlade. 

"Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a  doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao", zaključuje se u priopćenju. 

Hrvatska će Vijećem predsjedati nakon Finske i prije Njemačke. Tim tijelom trenutno predsjeda Bugarska, a početkom srpnja na red stupa Austrija. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSJEDNICA, VLADA