Sport

IZBJEĆI ĆE ZATVOR: Ronaldo pristao platiti 18,8 milijuna eura poreznoj upravi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Napadač Portugala i Real Madrida, Cristiano Ronaldo, platit će španjolskoj poreznoj upravi 18,8 milijuna eura nakon što se njegov odvjetnik nagodio s poreznicima, pišu u petak novine El Mundo.

Ronaldo je optužen za utaju poreza u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Državno odvjetništvo tvrdi da je osnivanjem fiktivnih tvrtki, poput one na Britanskim Djevičanskim Otocima, izbjegao platiti 14,7 milijuna eura poreza od prihoda dobivenih od sponzora i reklama. Ronaldo je od početka tvrdio da je nedužan.Njegov odvjetnik José Antonio Choclán, koji u sličnom slučaju brani Luku Modrića, postigao je nagodbu s poreznom upravom. Prema pisanju novina AS on je bio ponudio plaćanje 14,7 milijuna eura a poreznici su tražili 28 milijuna eura kako bi se zatvorio slučaj. El Mundo sada navodi kako je postignut dogovor o 18,8 milijuna što uključuje traženi iznos poreza, kamate i kaznu.

El Mundo, pozivajući se na neimenovani izvor iz porezne uprave, objavio je vijest na dan kada Španjolska i Portugal igraju prvu utakmicu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Navode kako je ovom nagodbom 33-godišnji Ronaldo priznao prijevaru te da će mu dvogodišnja zatvorska kazna, predviđena visinom utajenog poreza, biti pretvorena u novčanu kaznu jer ranije nije bio kažnjavan. El Mundo navodi da nagodbu još treba potvrditi novi direktor porezne uprave.

U Španjolskoj su za porezne prijevare veće od 120.000 eura predviđene zatvorske kazne. U slučaju da dvije strane nisu postigle sporazum bilo bi održano suđenje nakon Svjetskog prvenstva gdje je Ronaldu prijetila osjetno teža kazna ali i mogućnost da optužbe budu odbačene.

Ronaldo igra za Real Madrid od 2009. godine i ima ugovor do 2021.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porez, cristiano ronaldo