Zagreb

DHF: Filmski programi i dodjela nagrada za posljednji dan festivala

Piše: PolitikaPlus/Hina

Posljednji dan ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, koji uz filmski program, bogata popratna i glazbeni program, zaključit će u srijedu navečer dodjela nagrada na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Današnji program počinje u podne masterclassom Darka Rundeka na Akademiji dramske umjetnosti, gdje će taj glazbenik i skladatelj ugostiti redatelje s kojima je surađivao na svojih više od petnaest filmskih produkcija - Nenada Puhovskog, Silvestra Kolbasa i Irenu Jukić Pranjić.

U filmskom programu Kino Tuškanac od 17 sati nudi posljednji natjecateljski program u kojem su igrani filmovi Igora Jelinovića (Ultra) i Filipa Zadra (Naopako), animirani Bobo Andreja Rehaka, još jedan spot Dalibora Barića (Jan Kinči & Regis Kattie – Florette) te dva namjenska filma – Dijalogom do bolje mobilnosti u gradskim kvartovima Natka Stipaničeva i Rušimo tabue_plava Marka Bičanića.

Josip Lukić i Mirela Mađor u "Ultri" donose priču o nesretno zaljubljenom mladiću u impresivno realističnom splitskom ambijentu za trajanja popularnog festivala, dok je Ana Begić Tahiri u ulozi uporne majke djevojčice koja u "Naopako" postavljenoj anteni vidi prijetnju društvenom moralu.

Film "Bobo" umjetnika i zanesenog ljubitelja fizike Andreja Rehaka opisuje se kao fantazijska, alegorijska, djeci posvećena, računalnom animacijom i ritmičnom glazbom pogonjena začudna priča o patuljastom dječaku koji na kiši odjednom počinje rasti do svemirskih razmjera.

Nakon programa konkurencije u Kinu Tuškanac na rasporedu je hommage Jeleni Rajković (1969.-1997.), večer posvećena najboljim filmovima prerano umrle hrvatske redateljice.

U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja time festival obilježava dvadesetu obljetnica Nagrade "Jelena Rajković". Tim povodom prikazuje "Blue Helmet", dokumentarni film o tzv. plavim kacigama i njihovoj svakodnevici u glavnome gradu, i "Noć za slušanje", igrani ratni film o grupi mladih, urbanih protagonista.

Glavni žiri, u kojemu su Jasna Nanut, Dragan Ruljančić i Marina Redžepović, odlučuju o tome koji će film kao najbolji dobiti Grand Prix i 1000 eura, a nagradit će i najbolju režiju, scenarij, glumu, montažu, glazbu, kameru, manjinsku koprodukciju.

Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara dodijelit će se najboljim filmovima u pojedinim filmskim rodovima.

Nagradu Jelena Rajković i 6000 kuna najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina dodjeljuje žiri u kojemu su Barbara Vekarić, Matija Vukšić i Ivan Sikavica.

O Nagradi Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu odlučuju Danijel Labaš, Irena Sever Globan i Tomislav Čegir, a o Nagradi za etiku i ljudska prava Vijeća za etiku i ljudska prava filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti Zinka Mujkić, Drago Pilsel i Ivana Zanze.

Na svečanoj dodjeli uručit će se i Nagrada publike, te Nagrade Vladimir Vuković za rad filmskog kritičara u protekloj godini i najboljeg novog kritičara.

Za nagrade se natječu 63 filma od ukupno 259 prijavljenih u natjecateljski program - 10 animiranih, 13 dokumentarnih, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 6 eksperimentalnih i 20 namjenskih filmova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DHF, TUŠKANAC, FILM, KINO