Hrvatska

Proslava Dana državnosti u Splitu: Potrebno nam je zajedništvo kao 90-ih

Piše: PolitikaPlus

Dan državnosti u Splitu je obilježen svečanošću koju su u Staroj gradskoj vijećnici zajedno organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Grda Split, a govornici su naglasili kako nam je sada potrebno zajedništvo kakvo je postojalo 90-ih godina prošlog stoljeća te su istaknuli važnosti hrvatskih branitelja u stvaranju države.

"Hrvatski branitelji su temelj ovog datuma", rekao je župan Boban.
Po njegovim riječima u hrvatskom društvu postoji problem što smo "bombardirani negativnim vijestima"."Bombardiraju nas samo negativnim vijestima i negativnim informacijama koje dobiju prostor, a svi uspjesi koji se događaju ostaju u sjeni", kazao je Boban. U tom je kontekstu dodao kako svugdje u svijetu postoje politička razmišljanja "od krajnje lijevog do krajnje desnog spektra, ali svima u svijetu je jedinstveno da ljube svoju himnu, svoju zastavu i svoju domovinu".

"To je onaj segment koji u našem narodu nedostaje, to je segment za koji hrvatski branitelji nisu dali svoje živote i gdje su oni očekivali da ćemo biti svi zajedno, te da ćemo jedni drugima prigovarati u gospodarstvu, političkim društvenim ili sportskim aktivnostima, ali kad je u pitanju domovina, himna, zastava i ljubav prema domovini - nema prigovora, tu smo svi jedno. Kada to postignemo u hrvatskom narodu onda će svaka žrtva data u Domovinskom ratu biti ponosna što je svoj život dala za Domovinu", poručio Boban.

Splitsko-dalmatinski župan nada se da će doći vrijeme da će hrvatska himna, zastava i Domovina biti "svetinja svakom stanovniku svoje države."
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je zajedništvo "temelj svega pa tako i domoljublja."
"Potrebno je promovirati vrijednosti domoljublja, iste one vrijednosti koje su izravno i sa svojom žrtvom unijeli u ovu zemlju naši branitelji", rekao je Krstulović Opara.

Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske Petroslav Sapunar je istaknuo kako je Dan državnosti jedan od najvažnijih datum hrvatske povijesti.
"Moramo biti ponosni što pripadamo generaciji koja je svjedočila stvaranju hrvatske države i koja novim naraštajima duguje opstanak u stabilnom i demokratskom okruženju", rekao je Sapunar.
Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić je rekao kako su hrvatski branitelji ugradili sebe "u temelje današnje Hrvatske, a ti su temelji tako čvrsti da se više nikad ne mogu srušiti".U povodu Dan državnosti ispred splitske Stare gradske vijećnice podignuta je državna zastava, te je položen lovorov vijenac na bočnoj strani vijećnice. Vijenci su položen i na Središnjem križu i Groblju branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju "Lovrinac", a  cvijeće je položeno na spomenik u Parku branitelj ispred zgrade gradska uprave.Županijske, gradske i općinske vlasti diljem Hrvatske obilježile se danas Dan državnosti odajući počast poginulima za Domovinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan državnosti, split