Zagreb

ARHIV: Otvorena izložba "Nastanak Države/Kraljevstva SHS. Reakcije iz Zagreba"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Nastanak Države/Kraljevstva SHS. Reakcije iz Zagreba" voditeljice I. odjela za sređivanje i obradbu arhivskoga gradiva Državnog arhiva u Zagrebu Katarine Horvat otvorena je u četvrtak u tom arhivu.

Izložba, kako je istaknula autorica, prikazuje snimke relevantnih dokumenata kao što su zapisnici sjednica Gradskog zastupstva Zagreba na kojima je ono dalo povjerenje Narodnom vijeću SHS, oglase kojim je Zastupstvo tražilo od građana prinose za Narodnu stražu, fotografije okupljenih građana prigodom proglašenja Države SHS, brzojavku bana Mihalovicha kojom obavješćuje Poglavarstvo da u Državi SHS i dalje stoje na snazi zakoni iz ranije države.

Naglasila je  i kako su izložene okružnice Poglavarstva kojima je tijekom listopada 1918. zatvorilo osnovne i srednje škole u gradu radi španjolske gripe i drugo.

Na izložbi su prikazani i citati pojedinih Zagrepčana koji su i sami bili sudionici povijesnih događaja, izvijestila je i dodala kako su tu, u prvom redu, zagrebački gradonačelnik Stjepan Srkulj i kroničar Zagreba Dragutin Hirc.

Po autoričinim riječima, izložba završava prikazom dojmova i reakcija na novostvorenu državu nekolicine Zagrepčana - Stjepana Srkulja, Stjepana Delića i Ivana Peršića.

Ocijenila je kako je cilj izložbe usmjeriti pozornost javnosti na zanimljivo neobjavljeno arhivsko gradivo, vrijedan izvor za nova povijesna i druga istraživanja.

Profesorica povijesti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Sanja Kostanjčar napomenula je kako je Međunarodne dane arhiva Državni arhiv u Zagrebu obilježio i malom izložbom učeničkih radova.

Arhiv je, naime, uspostavio suradnju sa zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna pa su učenici škole nakon posjeta Arhivu, inspirirani viđenim dokumentima, napravili svoje vesele i razigrane dizajne diploma, napomenula je. 

O izložbi su govorili i povjesničar Damir Agičić i ravnateljica Državnoga arhiva u Zagrebu Živana Heđbeli.

Izložba je otvorena do 27. siječnja 2019.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ARHIV, DRŽAVA SHS, IZLOŽBE