Hrvatska

Most i Živi zid ponovno protiv Vujčića: Nagrađujete njegov nerad i nemar

Piše: Politikaplus/Hina

Klubovi zastupnika Mosta i Živog zida ponovno su u petak u Hrvatskom saboru izrazili nezadovoljstvo nakanom vladajućih da Borisu Vujčiću daju još jedan, šestogodišnji mandat guvernera Hrvatske narodne banke (HNB).

Nagrađujete njegov nerad i nemar, nagrađujete čovjeka koji je državu doveo na rub propasti, omogućio da Agrokor koristi 10 milijardi kuna bez pokrića, poručio je Miro Bulj (Most) pozivajući vladajuće da povuku odluku o Vujčićevu imenovanju.

Guverneri Željko Rohatinski i Boris Vujčić izabrani su iz istog špila karata, HNB je odgovoran za sve malverzacije koje su radile banke, poput slučaja sa "švicarcima", rekao je Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ), apostrofirajući podatak da je središnja banka prošle godine ostvarila gubitak od 2, 5 milijardi kuna.

Guverneri su gledali sve što se događalo, držali su ljestve bankama, izjavio je Sinčić poručivši kako sve to upućuje da treba "rastjerati ekipu iz Savjeta HNB-a".

Bulj i Sinčić to su izjavili prije samog glasovanja, te zatražili stanke kako bi se njihovi klubovi o svemu još jednom očitovali.

Među 20-ak točaka o kojima Sabor u petak treba glasovati jest i izbor čelnik ljudi HNB-a. Za guvernera su ponovno predložili Vujčića, kojemu je stari mandat istekao 8. srpnja, za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, a za viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar.

Zbog kašnjenja dijela zastupnika, Hrvatski sabor u petak je za pola sata pomaknuo glasovanje o raspravljenim zakonima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, boris vujčić