Zagreb

NA KAJZERICI?: Bandić predlaže da projekt "Plavi vulkan" postane nacionalni stadion

Piše: Politikaplus/Hina

Projekt "Plavi vulkan" arhitekta Hrvoja Njirića na Kajzerici trebao bi, po najavama gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, postati Hrvatski nogometni dom i nacionalni stadion za koji će grad Zagreb za pripremu i izgradnju izdvojiti 70 posto sredstava.

"Mi nismo Rusija i ne trebaju nam stadioni kakve je Putin izgradio za Svjetsko nogometno prvenstvo. Naši nogometaši su svojim rezultatima zaslužili nacionalni stadion i ja ću čim se ova euforija oko dočeka smiri pozvati predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika HNS-a Davora Šukera da sjednemo i dogovorimo se oko izgradnje stadiona čiji bi kapacitet bio 35.000 gledatelja i čija bi cijena bila između 100 i 120 milijuna eura. Grad Zagreb pokrio bi 70 posto troškova cjelokupne investicije u koju bi bilo uključeno i 30 posto troškova zemljišta", kazao je Bandić u subotu na Kajzerici, gdje bi se trebao graditi nacionalni stadion po projektu arhitkta Hrvoja Njirića. 

Projekt "Plavi vulkan", za kojeg je arhitekt Njirič 2008. dobio prvu nagradu na natječaju, predviđao je stadion kapaciteta 50.000 gledatelja, ali sada bi bio znatno manji.  

"Mi se moramo prilagoditi vremenu i potrebama. Ljubljana ima prekrasan novi stadion za 18.000 gledatelja i to je za Sloveniju sasvim dovoljno. Naš projekt bi sada radili sa 35.000 sijedećih mjesta i on bi  sa svojom plavom kupolom bio jedan od zaštitnih znakova Zagreba.  Ja pozivan HNS  da dio sredstava koje je dobila reprezentacija na Svjetskom prvenstvu uloži u rekonstrukciju stadiona na Poljudu i onda bi Hrvatska imala dva vrhunska stadiona za velike nogometne priredbe", rekao je Njirić . 

Milan Bandić je kazao da nacionalni stadion može biti samo u glavnom gradu, te je izrazio uvjerenje da će premjer Plenković i Davor Šuker prihvatiti njegov prijedlog.

"Ako neki drugi grad ponudi uvjete kao Zagreb neka se slobodno tamo gradi nacionalni stadion, a mi ćemo onda ova sredstva utrošiti u neke druge projekte", zaključio je Bandić, koji nije želio odgovoriti na pitanje gdje bi bio kamp nogometne reprezentacije nakon što se odustalo od projekta Svetice.

Bandić tvrdi da bi pripremni radovi trajali dvije godine, a isto toliko i izgradnja, koja bi onda bila gotova još za vrijeme ovog njegovog šestog mandata na mjestu gradonačelnika.

HNS već godinama pokušava naći najpogodniju lokaciju za gradnju nacionalnog stadiona i kampa reprezentacije, kojeg su u suradnji s gradom Zagrebom htjeli izgraditi na Sveticama pokraj stadiona u Maksimiru.

Pored lokacije na Kajzerici HNS ozbiljno razmišlja i o lokaciji u Velikoj Gorici zbog prostora koji im se nudi u tom gradu čiji su glavni  aduti atraktivna lokacija, blizina metropole i dobra cestovna povezanost. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOGOMET, MLAN BANDIĆ, VATRENI