Zagreb

Organ Vida: Četiri izložbe u MSU za otvorenje međunarodnog festivala fotografije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Otvorenjem četiriju izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 12. rujna počinje deseti Organ Vida, međunarodni festival fotografije kojemu je središnja tema "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas".

Festivalski 'tjedan otvorenja' trajat će od 10. do 16. rujna diljem Zagreba, a izložbe će se moći razgledati do kraja rujna.

Uz izložbu koja prati glavnu temu otvorit će se skupna izložba "Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči", kojoj će prethoditi razgovor s trinaest umjetnica koje na njoj izlažu, te "Povijest mizoginije, poglavlje 1." španjolske umjetnice Laie Abril i "Privilegij" Amalije Ulman.

Kroz tematski fokus "Organ Vida" svake godine obrađuje neku aktualnu društveno-političku situaciju, a koncept njegova jubilarnog izdanja posvećenog u potpunosti ženskim perspektivama, potpisuju kustosice Lea Vene i Marina Paulenka.

S ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, kao i propitivanja ključnih, globalno i društveno važnih političkih pitanja, festival će u Zagrebu okupiti brojne međunarodne mlade i već etablirane predstavnike suvremene fotografije.

Na glavnoj izložbi "Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas" predstavit će se australska umjetnica Raphaela Rosella (You’ll Know It When You Feel It), britanska Julia Fullerton-Batten "(The Act), talijanska Nausica Giulia Bianchi "Ordination", turska umjetnica Cemre Yesil & Alice Caracciolo (Piet[r]a), španjolska Gloria Oyarzabal (Woman Go No’Gree), njemačka Catrine Val "Feminist", poljska Ilona Szwarc (Indeed a new woman), kineska autorica Ke Peng (Salt ponds), austrijsko-nizozemska Mafalda Rakos (I want to disappear – approaching eating disorders) i talijanska Silvia Bigi (The tree of milk).

Putem projekcija predstavit će se projekti niza odabranih umjetnica, među kojima su Naghmeh Navabi (A home, no longer mine -Iran/Velika Britanija), Ashely Miller (Still Life Series - SAD), Karla G.Guerrero (Berta - Meksiko), Loulou d’Aki (Mother of choice - Švedska), Jennifer Loeber (Gyrle - SAD), Nora Novak (The Nature of a Home - Hrvatska/Njemačka, Roos Quakernaat (A Proper Dish - Nizozemska), Alice Mann (Drummies - Južnoafrička Republika/UK), Alexa Vachon (Rise: Women, Social Change and Equality through Football - Kanada/Njemačka).

Fotografski radovi propituju identitet, prava, položaj žena

S radom "Voljena" na izložbi "Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči" kustosice Marine Paulenka predstavlja se i hrvatska fotografkinja Sandra Vitaljić.

Riječ je o izložbi već predstavljenoj u Mariboru, Berlinu i Grazu, koja propituje i problematizira različite kulturne izričaje i pitanja vezana uz  konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga,  reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

MSU galerija donosi nagrađivanu izložbu "Povijest mizoginije. Poglavlje 1" Laie Abril koja, u suradnji s VoxFeminae Festivalom, kroz povijesni pregled pristupa abortusu daje i edukativan pogled na tu temu.

Umjetnica, koja prvi put gostuje u Hrvatskoj, tom izložbom ​dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom legalnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu.

Izložba "Privilegij" španjolsko-argentinske umjetnice Amalije Ulman u MSU predstavlja njezin online Instagram performans koji je izvela kao pretjeranu, gotovo karikaturalnu verziju sebe, u tipičnom uredskom prostoru.

U Galeriji Nova američka fotografkinja Nina Berman premijerno će predstaviti svoj rad "Autobiografija gospođice Wish, priču o osobi  koja je preživjela trgovinu seksom i dječju​ ​pornografiju, njezinu borbu za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti,​ ​vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok​ ​živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.​

Galerija Kranjčar donosi izložbu "Samo birane trešnje" mlade švedske umjetnice Arvide Byström koja se sa svog Instagram profila pridružila zajednici umjetnica koje su ispitivale ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. "girly" estetiku me bi li redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

"Organ Vida" u zagrebačku Galeriju Šira dovodi umjetnicu Annu Ehrenstein, s izložbom "Priče o ružu i vrlinama", u Galeriju Greta izložbu "Leptiri su znak nečeg dobrog" Ulle Deventer, a u Oris – Kuću arhitekture izložbu "Uznesenje" Monice Alcazar-Duarte.

Od hrvatskih autora na festivalu će se predstaviti Jelena Blagović radom "Nove samoće" u Galeriji Forum, Glorija Lizde radom "F20.5" u Galeriji PM (HDLU) i Bojan Mrđenović radom "Magistrala" u prostoru Pogona Jedinstvo.

Postavit će se i dvije skupne izložbe europskih projekata - europska platforma za fotografiju "Parallel", s radovima više od 50 mladih europskih umjetnika u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt "EFEST: Riječi i slike o izbjegličkim rutama" u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (ŠPUD).

Sve izložbe ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja festivala su besplatne.

Konferencija o suvremenoj fotografiji u kinu Europa

Osim izložbenog, festivalski program obuhvaća edukativni, diskurzivni i filmski program unutar kojih se odvijaju konferencije, radionice, razgovori s umjetnicima, pregledi portfelja, predavanja, performansi, filmske projekcije.

Ovogodišnja konferencija o suvremenoj fotografiji održat će se 14. rujna u dvorani Müller kina Europa, s fokusom na sjecište teorijskih tumačenja ženskog pogleda i njegova proučavanja u radu umjetnica koje izlažu na festivalu, kao i na promjene u ulozi i položaju suvremene fotografkinje.

Kroz razgovore s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama, svaki panel će u prvi plan staviti ženske perspektive i naglasiti njihovu specifičnu ulogu sukreatorica značenja.

Edukativni dio konferencije donosi 'speed dating' s umjetnicima i stručnjacima, odnosno pregled portfelja te radionicu s Laiom Abril, Ninom Berman i Elyse Blennerhassett, a u filmskom programu

Programi će se održavati na brojnim lokacijama, od MSU-a, Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Kina Europa, Galerije Forum, Galerije Greta, Galerije Kranjčar, Galerije Nova do Galerije PM HDLU-a, Galerije SC, Galerije Šira, Galerije f8, Kuće arhitekture ORIS, Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Pogona Jedinstvo i Medike.

Festival "Organ Vida" organizira istoimena fotografska udruga, kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu, a kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o svakodnevici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msu, izložba, fotografija