Zagreb

EDUKACIJA: Edukativni programi o bjeloglavom supu u Zagrebu i Belom na Cresu

Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu Međunarodnog dana strvinara, u petak i subotu održat će se edukativni programi o bjeloglavom supu u zagrebačkom Zoološkom vrtu (ZOO), a u subotu i nedjelju u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu, priopćio je zagrebački ZOO.

Bjeloglavi supovi jedna su od četiri vrste strvinara koje žive u Europi, te jedina preostala u Hrvatskoj. U ekosustavu imaju važnu ulogu "higijeničarske službe" sprječavajući potencijalno širenje zaraza. Zbog svoje ugroženosti danas su strogo zaštićeni, a jedina preostala populacija u Hrvatskoj danas se gnijezdi još samo na kvarnerskim otocima. 

U Hrvatskoj živi svega stotinjak parova, a svoja gnijezda svijaju na Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Gnijezda su im na okomitim liticama tik nad morem. Zbog toga mladi supovi često stradavaju pri prvim letovima, nerijetko zbog uznemiravanja s turističkih brodova. Za opstanak bjeloglavih supova izuzetno je važna suradnja Oporavilišta s lokalnom zajednicom, ističe se u priopćenju.

Supovi od davnina s ovčarima žive u suživotu. Spašavajući ih otočani im se odužuju za pomoć koju im supovi pružaju pri čišćenju okoliša od strvina u negostoljubivom kršu, te očuvanju ravnoteže otočnog ekosustava. Stoga danas bjeloglavi supovi imaju i nezanemariv kulturološki značaj te se smatraju simbolom otoka Cresa.

"Ovotjedni programi građanima žele približiti važnost zaštite tih veličanstvenih ptica", najavljuje se u priopćenju.

U petak, 31. kolovoza, svi zainteresirani mogu doći u zagrebački Zoološki vrt na predavanje "Priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima". Predavanje će održati djelatnici Javne ustanove Priroda koja vodi Oporavilište u Belom, a sudionici će doznati novosti o bjeloglavim supovima koji su nakon oporavka pušteni u prirodu.

Riječ je o pticama u čijem su spašavanju sudjelovali Cresani, posjetitelji i turisti, a djelatnici Belog u suradnji sa stručnjacima među kojima su i oni iz Zoološkog vrta, brinuli su se o njihovu oporavku do ponovnog puštanja u prirodu. Supovi sada nose GPS odašiljače zahvaljujući čemu se prati njihovo kretanje.

Dan kasnije, u subotu, u zagrebačkom ZOO-u bit će postavljen edukativni kutak o supovima. Najmlađi posjetitelji moći će se okušati u igri "Život supova" te likovnoj radionici gdje će izrađivati male supove. U Edukacijskom centru bit će pojašnjeno što za hrvatske supove znači Beli. Razotkrit će to i kratak film o spašavanju i oporavku bjeloglavih supova "Vrijeme leti, hoću li i ja?" koji će se prikazivati oba dana - u petak i subotu.

Atraktivan program priprema se i na Cresu. Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli u subotu i nedjelju, 1. i 2. rujna, priprema "Dane otvorenih vrata". Od 10 do 18 sati posjetiteljima će biti omogućen slobodan ulaz i obilazak izložbi. Za djecu će biti organizirane radionice "Creski orli". U subotu, u 10,30 sati spašavateljima supova bit će dodijeljena priznanja, a u 18 sati Udruga BIOM održat će predavanje "Creski bjeloglavi sup - dio šire priče o zaštiti supova Afrike, Europe i Azije".

Prva subota u mjesecu rujnu obilježava se kao Međunarodni dan strvinara. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BJELOGLAVI SUP, ZOO ZAGREB