Hrvatska

Istarski SDP: I lokalno političko okruženje omogućilo da se dogodila kriza Uljanika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese komentirajući u petak u Puli tešku situaciju u Uljanik Grupi, rekao je da je razlog najveće gospodarske krize u povijesti Istarske županije, osim pogrešnog modela privatizacije i ne slučajne inertnosti te nekompetencije Uprave Uljanika, lokalno političko okruženje koje je u svom dijelu omogućilo da se kriza Uljanika dogodi. 

 Uz odgovornost Uprave i Nadzornog odbora Uljanika istarski SDP traži i osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva o poslovanju Uljanik Grupe.

 "Tek se sada, kada se Uljanik nalazi u najvećoj krizi u svojoj povijesti, shvatilo kako je potrebno imati niz neovisnih stručnjaka, puno znanja i kompetencija te nadasve bezuvjetnu političku volju ne bi li se kriza donekle riješila. Potrebno je imati jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera interesnih grupa iza kojih stoji politika", izjavio je Bassanese na konferenciji za novinare.

Istarski SDP: Lokalna vlast omogućila ulazak neoliberalnog kapitala u Istru

Naglasio je kako već 25 godina u Istarskoj županiji vlada ista lokalna vlast koja "ili nije razumjela, nije htjela ili nije znala iskoristiti sve prednosti Istre za dobrobit lokalnog stanovništva".

Istovremeno, naveo je predsjednik istarskog SDP-a i gradonačelni Umaga, Bassanese, ta ista lokalna politika je svojim činjenjem omogućila ulazak neoliberalnog kapitala u Istru, kojemu je jedini cilj ostvarivanje profita, a ne zaštita radnika ni opća dobrobit.

 "Živimo u Istri, gdje nam vladajući uporno tvrde da smo najbolji u svemu, ali nažalost, to nije istina. Pitamo se gdje je problem, možda u tome što živimo u Istri gdje je politička podobnost u prednosti nad sposobnošću pojedinaca",  istaknuo je Vili Bassanese.

Dodao je kako je u Istri očito "politička raznolikost problem, a ne bogatstvo, jer ako nisi 'naš' onda si protiv „nas“.

Možda je upravo to, ocijenio je Bassanese, najveći problem koji je doveo do slučaja Uljanik, jer "nije bilo kritične mase neovisnih i kompetentnih pojedinaca koji su na vrijeme trebali i morali upozoriti da je - car gol". 

"Sada, kada su radnici Uljanika svojim štrajkom razotkrili i javno rekli da je 'car gol', kada se to više ne može sakriti, neovisno o njihovom pojačanom političkom trudu da ublaže stvar, vrijeme je da cijela Istra stane iza radnika Uljanika i pokaže onu ljudsku solidarnost, koja je nestala upravo radi te dugogodišnje pogrešne politike", zaključio je predsjednik istarskog SDP-a Bassanese.

Predsjednica pulskog SDP-a te SDP-ova županijska i pulska gradska vijećnica, Sanja Radolović, izrazila je zabrinutost za budućnost brodogradilišta Uljanik, jer "isplatom dviju plaća problemi ne nestaju".

"Uz dosadašnju neupitnu poslovnu, a možda i kaznenu odgovornost same Uprave, evidentno je da ne posjeduju znanje, sposobnosti i viziju za izlazak iz ove situacije",  poručila je Radolović.

Naglasila je da SDP traži odgovornost Uprave i Nadzornog odbora Uljanika te osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva kako bi se raščistila situacija oko poslovanja Uljanik Grupe.

 Na konferenciji za novinare istarskog SDP-a o kriznoj situaciji u Uljaniku sudjelovao je i Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada i potpredsjednik SDP Istre.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ids, sdp, uljanik