Hrvatska

Stručni skup o čitanju: Izazovi za knjige i pismenost u svim društvenim slojevima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko čitateljsko društvo organiziralo je u petak, u povodu Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. rujna, cjelodnevni stručni skup "Pismenost za sve: obrazovanje, istraživanja i projekti", posvećen sve većim izazovima s kojima se čitanje i pismenost danas susreću, s fokusom na one socijalne skupine kojima knjige nisu lako dostupne.

"Cilj nam je ukazati na potrebu sustavnog poticanja čitanja i pismenosti među svim društvenim slojevima i skupinama, često nevidljivima široj stručnoj, ali i ostaloj javnosti", rekla je predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva Snježana Berak na otvorenju skupa u Velikoj dvorani Školske knjige.

Po njezinim riječima, upravo zato skup će se usmjeriti na osobe koje žive u posebnim okolnostima, poput beskućnika, zatvorenika, osoba smještenima u raznim ustanovama za skrb.

Pozornost skupa je i na poticanju čitanja među onima kojima je smanjen pristup čitalačkim materijalima, primjerice stanovnicima otoka ili hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno borave u drugim državama, dodala je

Berak je predstavila Čitalački program za zatvorenike i njihovu djecu, koji se provodi u suradnji s roditeljskom udrugom Roda, koji je dobio Nagradu za inovativno promicanje čitanja u Eropskoj uniji za 2017.  najveće svjetske organizacije za promicanje pismenosti ILA (International Literacy Association).

Tim se programom provode edukacije sa zatvorskim osobljem i radionice sa zatvorenicima. "Govorimo im o važnosti čitanja, o tome što ono može značiti za njihovu djecu i cijelu obitelj, za ponovno uspostavljanje veza s njima", napomenula je Berak.

Zatvorenik dobiva mogućnost odabrati nove slikovnice ili knjige koje su pomno odabrane prema uzrastu djece i snima se na  CD kako ih čita, što se potom prosljeđuje djetetu. "Nakladnici  su nam izašli u susret i dosta spustili cijene kako bismo mogli kupiti što više primjeraka, cilj je otvoriti mogućnost da roditelj koji je u zatvoru može kupiti svome djetetu knjigu na poklon i na taj način promoviramo važnost čitanja", ustvrdila je.

"Još dok je bila riječ o pilot projektu odaziv i evaluacije bile su jako dobre, pa sada program ide u svim zatvorima u Hrvatskoj",  dodala je.

U predavanju "Kritička funkcionalna pismenost u eri digitalnih tehnologija" Petar Jandrić s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu ustvrdio je kako je tradicionalno čitanje doživjelo velike transformacije pa, da bismo kritički razumjeli sadržaj s interneta, u velikoj mjeri slikovnog medija, moramo biti i vizualno pismeni, poznavati osnove videa i filma, kao i samog teksta.

"Danas nije samo dovoljno znati čitati, različiti aspekti tehnologija koji ulaze u naše živote utječu na sve prakse kojima se bavimo, a čitanje je jedno od njih, ujedno i najvažnije jer je jedno od glavnih načina transmisije kulture", ustvrdio je.

Jandrić smatra da mi već živimo u postdigitalnom dobu, s obzirom da digitalno iskustvo više nije novitet, već dio stvarnosti. "Kada su računala svugdje oko nas, ona postaju nevidljiva. Prisutnost digitalnih naprava više ne doživljavamo kao nešto neobično, već kao neobično doživljavamo njihovo odsutsvo", rekao je.

Skup se bavi, među ostalim, hrvatskom nastavom u inozemstvu, odnosno mogućnostima i perspektivama razvoja jezičnih kompetencija djece i mladih hrvatskog podrijetla, gdje je takva nastava ujedno mjesto gdje djeca uče o domovini iz koje potječu i njeguju vlastiti identitet.

Pismenost kao preduvjet za razvoj otoka apostrofirana je u kontekstu dostupnosti čitalačkih materijala i aktivnosti otočkom stanovništvu, suočenom s prometnom izoliranošću, financijskim izdacima prilikom gostovanja književnika s kopna, nedostatkom osoblja u knjižnicama.

Govorit će se i o prilagodbi lektire za učenike s teškoćama u razvoju u OŠ Grigora Viteza u Zagrebu, gdje se izvorni tekst sažima, prenosi jednostavnim jezikom, a prilagođavaju se i lektirni zadaci te o novostima s područja  promicanja informacijske pismenosti osoba s iskustvom beskućništva, koje se provodi kroz radionice u Gradskoj knjižnici Knjižnica Grada Zagreba i pružanje informacijskih usluga, uz pomoć volontera i u prijateljskom okruženju.

Osobe 'treće dobi' također su u fokusu skupa - njima se bavi predavanje o međuodnosu starenja i čitanja u teoriji i praksi, s obzirom da se zna da je čitanje u starijoj dobi dobar način održavanja kognitivnih mehanizama. Jedna od tema je i zdravstvena pismenost, kao preduvjet za kvalitetnu komunikaciju pacijenata i liječnika koja rezultira i boljom kvalitetom života.

Hrvatsko čitalačko društvo skupom "Pismenost za sve: obrazovanje, istraživanja i projekti" daje i podršku Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksije “I ja želim čitati!” koju provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatsko društvo, čitanje, knjiga