Hrvatska

MINISTRI: Evo kako su Bošnjaković i Božinović odgovorili na Penavine prozivke

Piše: PolitikaPlus

"Mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa", izjavio je u subotu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući prozivke gradonačelnika Vukovara Ivana Penave zbog neriješavanja ratnih zločina i pitanja nestalih.

"Mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa, kako sudova tako i drugih pravosudnih tijela. Bolji uvjeti se očitavaju u tome da stvaramo bolju kadrovsku bazi, bolju materijalnu opremljenost naših tijela i rezultati su bolji rad sudova", izjavio je Bošnjaković nakon svečane sjednice Općinskog vijeća općine Rugvica.

Upitan da navodno postoje dokazi o zločinima, ali da se ništa ne poduzima, Bošnjaković je rekao da o dokazima u konkretnim predmetima ne može govoriti.

 Penava je u subotu pozvao sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva, odnosno činjenice da ni nakon 27 godina od stradanja počinitelji ratnih zločina nisu procesuirani.

"Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga je nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su to kadri učiniti“, poručio je Penava.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je pak kako je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka.

"Dva mjeseca nakon osnivanja podignuta je kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara. U posljednje vrijeme su podignuti i optužni prijedlozi i kada su u pitanju napad na Banske dvore, Sisak, Manjača, Široka Kula....tako da policija vrlo ozbiljno radi na tim predmetima i to je jadan od prioriteta", kazao je Božinović.

Božinović je komentirao i stanje na hrvatskim granicama naglasivši da policija kontrolira situaciju i dobro radi svoj posao. "Iza činjenice da je Hrvatska sigurna turistička destinacija stoji predan 24-satni rad hrvatske policije", kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor božinović, dražen bošnjaković, penava