Tvrtke

PLENKOVIĆ: Konačno rješenje za Uljanik zahtijeva suradnju kompanije, lokalne zajednice i politički konsenzus

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Puli rekao da je politička volja Vlade da učini sve što je u njezinoj moći da pomogne brodogradilištu Uljanik, a da konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus.

Pitanje brodogradnje je ključno, ocijenio je Plenković na početku sjednice Vlade, kazavši da je zbog toga dio članova Vlade, zajedno sa županom i gradonačelnikom posjetio prije sjednice brodogradiliše Uljanik, razgovarao s upravom, sindikatom i radnicima.

"Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koliko oni vežu naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet i za more, ali i za izgradnju brodova", istaknuo je Plenković.

Naveo je da je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska bila po proizvodnji na 3. mjestu na svjetskoj ljestvici najvećih proizvođača brodova, da je danas na 9. mjestu, što iznosi 0,23 posto tzv. kompenzirane bruto tonaže. U europskim razmjerima, dodao je, Hrvatska je na drugom mjestu, sa 17,1 posto.

Brodogradnja po udjelu zaposlenih sudjeluje sa 2 do 5 posto od ukupnog broja zaposlenih, odnosno ukupno sa izravno zaposlenih 7.500 djelatnika, a u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto te u izvozu sa 10 do 15 posto. "Sve je to važno da shvatimo i širu sliku i mjesto brodogradnje", kazao je, podsjetivši da je prije ulaska u EU hrvatska brodogradnja prošla proces restrukturiranja, pri čemu tada Uljanik jedini nije bio u poteškoćama, a pomogao je i proces restrukturiranja 3. Maja.

"Nažalost, danas se Uljanik nalazi u poteškoćama, i put naprijed prije svega ovisi i o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivog plana sa strateškim partnerom koji ima za cilj održanje radnih mjesta, održanje proizvodnje i održanje brodograđevne industrije u Puli i u Rijeci", naveo je.

Osvrnuvši se na ulogu Vlade, podsjetio je da je u siječnju dala jamstvo Uljaniku od 716 milijuna kuna, tzv. jamstvo za sanaciju, što je odobrila Europska komisija, a svojim odlukama omogućila je i da se zbog jamstva države HPB-u isplate plaće radnicima za srpanj i kolovoz. Vlada očekuje da se plan restrukturiranja od strane Uprave doradi, kako bi se moglo pronaći tješenje koje je dugoročno održivo, rekao je Plenković. 

Napomenuo je i da je u proteklih nešto više od 25 godina Hrvatska brodogradilištima dodijelila oko 31,7 milijardi kuna državnih potpora na razne načine. Nakon ulaska u članstvo EU-a, u proteklih 5 godina postoji drugi kontekst, i sve odluke Vlade moraju biti u skladu s hrvatskim i EU propisima te će se voditi računa o temeljnim principima tržišne ekonomije.

 "Politička volja ove Vlade je pripravnost da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo brodogradilištu, a konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenja za bolju budućnost kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. Mislim da je to jedini pristup koji nosi rješenje, jer je to ono na čemu moramo inzistirati", zaključio je Plenković. 

Na početku sjednice Vlade Plenković je rekao i da je ovo još jedna sjednica Vlade izvan Zagreba, nakon dosad pet takvih - u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu. Na tim sjednicama doneseno je 83 akta koji se tiču županija i gradova u kojima u sjednice Vlade održane, pri čemu se većina Vladinih odluka ili provodi ili je njihova provedba u tijeku. U financijskom smislu projekti koji su prihvaćeni na tim sjednicama vrijedni su oko 4,5 milijardi kuna, pri čemu su to sredstva namijenjena izravno lokalnoj zajednici, izjavio je Plenković.

Također, izvrsnima je ocijenio podatke koje je podijelio u pripremi sjednice Vlade ministar turizma Gari Cappelli, o dosadašnjih 7,4 milijuna noćenja, što je 28,7 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ULJANIK, VLADA, ANDREJ PLENKOVIĆ