Kultura

DRAŽBA: Hoće li Hockneyevo ulje na platnu potući rekord Jeffa Koonsa?

Piše: PolitikaPlus

Znamenito ulje na platnu britanskoga umjetnika Davida Hockneya čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijuna dolara, ponudit će se na dražbi u New Yorku gdje bi moglo postići rekordnu cijenu kao djelo jednoga živućeg umjetnika. 

Slika "Portrait of an Artist (Pool with two figures)" ide pod čekić u studenome, a iz aukcijske kuće Christie's kažu da bi cijenom mogla nadmašiti rekord koji je 2013. postiglo djelo njegova suvremenika Jeffa Koonsa "Balloon Dog (Orange)" iz serije balonskih životinja od nehrđajućeg čelika koje je tada prodano za 58,4 milijuna dolara. 

Voditelj odjela za postratnu i suvremenu umjetnost u njujorškom Christie'su, Alex Rotter Hockneyevo ulje na platnu smatra "jednim od najvećih remek djela moderne umjetnosti". 

Slika je vrhunac dvaju najčešćih motiva britanskoga umjetnika - kristalno čiste i suncem okupane bazenske vode i dvostrukog portreta gay para u interakciji i u rutini svakodnevice, pojašnjava Rotter. 

Jedan od muškaraca na slici je Hockneyev bivši ljubavnik i njegovo umjetničko nadahnuće, Peter Schlesinger, koji je svojedobno bio njegov student na UCLA-ju. Slika je nastala 1972., u godini kada je njihova ljubavna veza pukla, a plivač na slici je, pretpostavlja Rotter, Peterov novi ljubavnik. 

Kao jedno od najslavnijih Hockneyevih djela, slika je poslužila kao naslovnica za njegove monografije te je bila izložena u sklopu međunarodne retrospektivne izložbe posvećene umjetniku u povodu njegova osamdesetog rođendana 2017. godine. 

Rotter ga smatra jednim od najsvestranijih likovnih umjetnika generacije iz šezdesetih godina. Hockneyevi poznati portreti prijatelja i ljubavnika odigrali su važnu ulogu u rušenju ukorijenjenog otpora prema erotskom pogledu na muško telo, a njegove briljantne slike suncem okupanih bazena odraz su senzualnosti, smatra Rotter. Portreti gay parova u kućnoj atmosferi njegov su najveći doprinos LGBT kulturi.

Hockneyevi prvi portreti arhetipski vitkih, osunčanih i seksi mladića iz Kalifornije izazvali su zaprepaštenje javnosti kad ih je izložio prvi put, no s vremenom su slike zauzele iznimno važno mjesto u umjetnosti 20. stoljeća. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLIKARSTVO, SAD, DRAŽBA