Zagreb

ZAGREB: Izložba nakita Diane Sokolić u Muzeju za umjetnost i obrt

Piše: PolitikaPlus/Hina

Akademska umjetnica Diana Sokolić predstavit će na izložbi "Refleksije", koja se otvara u utorak u Muzeju za umjetnost i obrt, nakit i dodatke izrađene od pleksiglasa koji će biti izloženi u Stalnom postavu, uz predmete iz višestoljetnog fundusa tog zagrebačkog muzeja.

Riječ je o radovima umjetnice koje se tijekom bogate karijere, ostvarila u slikarstvu, kiparstvu, fotografiji, produkt dizajnu, a u posljednje vrijeme i svjetlosnim instalacijama. U svom stvaralaštvu ne zanemaruje dizajn, keramiku, kao i više od 25 godina dug pedagoški  rad.

"Rad Diane Sokolić propituje samu prirodu promatranja umjetničkog djela, fokusiran je na doživljaj onog koji gleda, ali i na igre percepcijom kroz lomove svijetla koji stvaraju privide promjene forme, savijanja, nestalnih boja", ističe se u najavi izložbe.

"Ta manipulacija svjetlosti i rušenje barijera onoga što vidimo oslanja se na estetiku, ali i na životni poriv pionira svjetlosnih instalacija Jamesa Turrella koji taj postupak naziva psihologijom percepcije", dodaje se.

Kako je najavljeno, raskošan interijer Stalnog postava, unutar kojeg je postavljena izložba, stvara dijalog između klasičnog muzejskog postava i suvremenih medija ekspresije, dok je odabir trećeg kata, na kojemu su zastupljene pojedinačne zbirke tekstila, metala, stakla i porcu­lana, intuitivno i povijesno vezan uz radove Diane Sokolić.

"Na međi obrta i umjetnosti, radovi Diane Sokolić suvremenim jezikom korespondiraju s postavom omogućavajući nove interpretacije i opažanja klasičnog i suvremenog", istaknuto je.

Sokolić od 2011. izrađuje karakterističan nakit od raznobojnog pleksija, koji je nastao kao nusprodukt izrade upravo svjetlosnih instalacija.

Na Amsterdam Light Festivalu 2015. godine njezina svjetlosna instalacija izabrana je kao jedan od  finalista u konkurenciji od sedamdeset radova umjetnika iz cijelog  svijeta.

Autorica je dosad imala 25 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od  300 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Članica je  Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1981., InSE-e (The International Society for Education  Through Art) od 2009., ULUPUH-a od 2012. godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1986.

Za svoj je rad višestruko nagrađivana u cijelom svijetu od Velike Britanije do Italije i Rusije. Njezina umjetnička fotografija nalazi u stalnom fondu pariške Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Po riječima autorice predgovora Suzane Matić, gledajući njezine radove svjedočimo neiscrpnosti jednog autorskog svijeta, još neviđenog, ali koji se nadovezuje na ovaj naš, "svijeta koji zaista treba doživjeti. Jer čak ni jako opsežna knjiga opisa i objašnjenja ne bi nam mogla približiti zapanjujuću raznovrsnost Dianinih ideja, bogatstvo inačica i varijacija, maštovitost metamorfoza, sve veze, asocijacije i raznolike šifre koje donosi, a onda i razbija".

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, DIANA SOKOLIĆ, MUZEJ