Svijet

Trumpov izaslanik Perry u Bukureštu: Nitko vas ne smije ucjenjivati energijom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Energija se nikad ne smije koristiti kao sredstvo ucjene ni kao prijetnja a to posebno vrijedi za ovu regiju za koju energetska diverzifikacija znači nacionalnu sigurnost, kazao je u utorak u Bukureštu američki ministar energetike Rick Perry, govoreći po završetku trećeg summita Inicijative triju mora.

"Energija se nikad ne smije koristiti kao sredstvo ucjene ni kao prijetnja a to posebno vrijedi za ovu regiju", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom čija je zemlja ove godine bila domaćin summita, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim. 

"SAD neće nikada koristiti energiju da bi vas kažnjavala niti će to dopustiti drugima", naglasio je, citirajući riječi svog predsjednika Donalda Trumpa izrečene u Varšavi prošle godine, prigodom drugog summita Inicijative triju mora.

Perry je istaknuo kako je enegetska sigurnost ključna za nacionalnu sigurnost. "To je posebno važno za ovu regiju gdje se zemlje srednje i istočne Europe i dalje suočavaju s izazovima enregetske sigurnosti i ovisnošću o jednom opskrbljivaču te ruskom agresivnom postavljanju".

Američki ministar naglasio je da od ruske invazije Krima i prijetnje prekida tranzita plina europska ovisnost o ruskom plinu samo raste. "To je razlog za zabrinutost".

Budući da smatra kako sigurnost leži u energetskoj raznolikosti, odnosno u više energetskih izvora, Washington podupire enregetsku diverzifikaciju kao jedan od temelja Inicijative triju mora.

Perry je također kazao kako je Trump jasno izrazio svoje protivljenje rusko-njemačkom plinovodu Sjeverni tok 2, kojem se snažno protivi i Poljska čiji je premijer kazao da to nije "diverzifikacija već monopolizacija". S druge strane Perry, čija je zemlja vodeći proizvođač prirodnog plina u svijetu, dao je potporu dovršetku Transjadranskog plinovoda (TAP) i LNG terminalu na otoku Krku.

"Želimo da zemlje srednje i istočne Europe znaju da mogu računati na SAD kao vjerodostojnog energetskog partnera", istaknuo je Perry.

Dodao je kako je danas pokrenuta i inicijativa Partnerstvo za transatlantsku energetsku suradnju te da će SAD kroz to partnerstvo surađivati sa zemljama regije i u suradnji s Europskom komisijom kako bi se pokušale katalizirati investicije za sjeverno-južni energetski koridor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

incijativa triju mora, sad, energija, Rick Perry