Zagreb

Na Dan bez automobila u središtu Zagreba: Lunarovi murali i koncerti klasične glazbe

Piše: PolitikaPlus

Danom bez automobila, 22. rujna, zaključuje se Europski tjedan mobilnosti, pa će središte Zagreba biti zatvoreno za promet motoriziranim vozilima, a građani će moći doživjeti što bi smanjenje prometa značilo za kvalitetu njihova života. 

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada najavili su da za subotu pripremaju pilot-projekt proširenja pješačke zone u centru grada jer to donosi uštedu energije, smanjenje emisije ugljikova dioksida, povećanje gospodarskih aktivnosti te razvoj kulture i umjetnosti.

Atraktivnim će sadržajima biti obogaćena sjeverna strana Zrinjevca koja je dio planiranog pješačkog pravca od Masarykove do Amruševe ulice. Program će trajati od 8 do 20 sati, a za to vrijeme murale će na kolniku oslikavati Slaven Kosanović Lunar, poznati hrvatski umjetnik grafita.

Posjetitelje očekuju i koncerti klasične glazbe: u 11 sati nastupaju gitaristi Luka Lovreković i Ivan Šimatović, u 14 violončelisti Martin Kutnar i Janko Franković, a u 17 sati počinje klavirski koncert Danijela i Ljubomira Gašparovića. U slučaju kiše program će biti odgođen.

U subotu je za promet motoriziranih vozila od 8 do 22 sata zatvoreno središte grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom ulicom, podsjećaju iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

automobili, zagreb