Hrvatska

OSTOJIĆ: Padaju vrlo važne istrage protiv vrlo moćnih ljudi, koji očito imaju jake kumove, a zna se da 'kum nije dugme'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Komentirajući aferu s lažnim SMS-ovima, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) upozorio je u srijedu da "cure podaci oko istrage", pri čemu postoji mogućnost da neki moćni ljudi koriste povlašteni položaj i informacije za unutarstranačke obračune, što je vrlo opasno za nacionalnu sigurnost.

"Nas kao Odbor interesira i tražimo podatke kako je moguće da se takvo što dogodi i tko je odgovoran za curenje informacija, pogotovo zato što se to nije prvi put dogodilo. Posljedica toga je da padaju vrlo važne istrage protiv vrlo moćnih ljudi, koji očito imaju jake kumove, a zna se da 'kum nije dugme'“, rekao je Ostojić novinarima.

Vrlo je važno utvrditi tko može utjecati na takve istrage i situacije, kaže Ostojić i ne isključuje mogućnost da neki povlašteni položaj i informacije koriste za unutarstranačke obračune, a takva je situacija vrlo opasna za nacionalnu sigurnost.

Podsjetio je na slučaj kada je Odbor išao u izravan nadzor u OTC kako bi se saznalo koji se brojevi prisluškuju, ali je tada "došlo do probijanja mjera". "Sada imamo puno goru situaciju, da vozač jednog ministra eventualno dojavljuje o tijeku istrage, a kada padaju mjere to je vrlo opasno za nacionalnu sigurnost", kaže Ostojić.

"Na žalost, vraćamo se u vremena koja smo zaboravili. Nakon što smo imali ozbiljne pohvale za kvalitetan rad Sigurnosno obavještajne agencije i sigurnosnog sustava, sada smo opet u situaciji da korištenje privatnih veza može biti iskorišteno za prodaju informacije, a to je najopasnije za sigurnosni sustav", upozorio je.

Čuvanje granice uz kršenje zakona


Upitan postoji li mogućnost da se obavještajni sustav koristi za unutarstranačke sukobe, odgovorio je kako smo imali takvih situacija i prije. "Očito je da korištenje povlaštenog položaja i informacija služi i za takve obračune", kaže Ostojić.

Osvrćući se na slučaj Sirijca koji tvrdi da je izgubio petogodišnju kćer, Ostojić je rekao da ima puno optužbi na ponašanje policije prema migrantima.

"Vidimo da Sirijac nije nigdje zaveden ni evidentiran, a prema svemu sudeći je vraćen iz Hrvatske. Je li takva praksa, ako je istinita, mogla biti rezultat samostalne odluke policajaca ili to mora biti interna odluka ministarstva", pitao je Ostojić dodavši kako valja biti siguran da se policija ne bi usudila ozbiljno riskirati kod evidentnog kršenja zakona.

"Kada nekoga odvraćate s granice, ukrcate ga u kombi, vratite ga nazad, ne omogućite da zatraži azil i međunarodnu zaštitu ili ga ne evidentirate kao ilegalnog migranta, to je sustavna politika", smatra Ostojić.

To je "modus operandi" koji u ovom trenutku podržava ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je poslao takvu poruku, policajci se ponašaju tako, a on je zadovoljan što je EU sretna jer smanjen broj migranata, kazao je.

"Priče da se kvalitetno čuva granica treba uzeti s ozbiljnom dozom rezerve. Postupak u kojemu se ne radi po zakonu i ne omogućuje tražiteljima azila da kod onih tijela koji o tome odlučuju zatraže međunarodnu pomoć evidentno je kršenje zakona", zaključio je Ostojić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, ranko ostojić