Svijet

LONDON: Konzervativci Therese May održavaju stranačku konvenciju u jeku rasprave o brexitu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Konzervativna stranka britanske premijerke Therese May otvara u nedjelju ključnu četverodnevnu godišnju konvenciju u jeku intenzivne rasprave o strategiji za brexit i nagađanja da bi euroskeptici mogli dovesti u pitanje njezino vodstvo.

Očekuje se novi pritisak na May da odustane od svojih tzv. Chequers prijedloga za brexit te da umjesto toga usmjeri Britaniju prema sporazumu o slobodnoj trgovini nalik na onaj kakav ima Kanada, a koji favoriziraju vodeći konzervativni euroskeptici.

Sve će oči biti uprte u bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona dok bude držao govor na događaju na marginama stranačke konvencije u utorak.

Johnson je u petak u članku od 4,5 tisuća riječi za prokonzervativni list Daily Telegraph iznio svoj alternativni plan za brexit. Napisao je kako prijedlog premijerke, nazvan Chequers plan po ljetnikovcu koji koriste britanski premijeri, predstavlja "moralno i intelektualno poniženje" i "demokratsku katastrofu". 

Pozvao je vladu da zahtijeva dogovor s Bruxellesom sličan sporazumu o slobodnoj trgovini koji su nedavno postigli EU i Kanada. 

Napisao je i kako njegov plan ne bi uključivao vraćanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, što je jedno od glavnih kamena spoticanja između Londona i Bruxellesa, nego da bi carinske provjere bile provođene na drugim mjestima. 

Johnsona je podržao utjecajni konzervativac Jacob Rees-Mogg, vođa konzervativne skupine zastupnika koji su pobornici brexita, što je bio dodatni pritisak na May uoči stranačke konvencije.

Očekuje se da će premijerka u svom glavnom govoru na zatvaranju skupa u srijedu pozvati stranku da podrži njezin sporazum za brexit.

Ona se planira usredotočiti na imigraciju, jedno od ključnih pitanja u kampanji za brexit, navode britanski mediji.

David Davis, bivši ministar za brexit, koji je kao i Johnson podnio ostavku u srpnju zbog neslaganja s premijerkinim planom, također će govoriti i to u nedjelju navečer.

Tisuće delegata, koji predstavljaju oko 124.000 članova Konzervativne stranke diljem Britanije, okupit će se na stranačkoj konvenciji u Birminghamu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KONZERVATIVCI, PREMIJERKA BRITANIJE, VELIKA BRITANIJA