Svijet

PAPA: Počiniti pobačaj je 'kao unajmiti plaćenog ubojicu'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Žene koje počine pobačaj su poput ljudi koji unajme 'plaćenog ubojicu da im riješi problem', rekao je u srijedu papa Franjo okupljenima na Trgu svetog Petra.  

"Kako može čin prekida razvoja jednog nevinog i bespomoćnog života biti civiliziran ili jednostavno ljudski?", zapitao je Franjo u obraćanju javnosti.

"Pitam vas je li opravdano prekinuti ljudski život kako bi se riješio problem", dodao je. Dok su okupljeni odgovarali s "ne", Papa je zaključio da je pobačaj kao "unajmiti plaćenog ubojicu da nam riješi problem."

Iako se smatra liberalnijim od svojih prethodnika, Franjo ne odstupa od crkvenih učenja kada je riječ o planiranju obitelji i spolnim odnosima. 

Međutim, on ne komentira često pitanja koja su predmet žustrih rasprava navodeći da bi se Crkva trebala manje usmjeriti na nametanje doktrine, a više na približavanje onima koji su od nje odlutali kao i prema potrebitima.

U travnju je poglavar 1,3 milijarde katolika u svijetu rekao da bi pomoć siromašnima trebala biti jednako važna kao i borba protiv pobačaja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRKVA, POBAČAJ, PAPA