Regija

DODIK: Ja ću najprije predstavljati Srbe u Predsjedništvu BiH, ali neću dopustiti da hrvatski narod bude majoriziran...

Piše: PolitikaPlus

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik opetovao je da će biti protiv tužbe za Pelješki most i da je to suvereno pravo Republike Hrvatske.

"Neću voditi zajedljivu politiku prema Zagrebu iako bih imao mnogo razloga da Hrvatskoj uzvratim na to što miniraju izgradnju mosta na Savi kod Gradiške. Pelješki most suvereno je pravo hrvatske države i Komšić iznosi svoj privatni stav i nastavlja zavadu s Hrvatskom. Ako dođe na dnevni red da se tuži Hrvatska, naravno da ću biti protiv", ponovio je Dodik svoj stav i u intervjuu Večernjem listu

Komentirao je i situaciju s rafinerijom u Bosanskom Brodu istaknuvši da je "Rusima stalo da se poštuju ekološki standardi, ali i sadašnja mjerenja govore da je najveća ekološka zagađenost u Slavonskom Brodu u siječnju kada se u rafineriji obavlja remont. Zato podržavamo plinovod ispod Save". 

Što se tiče toga koga će predstavljati u Predsjedništvu BiH, naglasio je: "Mene su izabrali Srbi i ja ću najprije predstavljati njih. To je točno. Ali isto tako neću dopustiti da bilo koji narod, uključujući hrvatski, bude majoriziran i da se donesu bilo kakve štetne odluke za njegov politički status. Moja je politika poštivanje Daytona i Ustava. Zato i mislim da je rješenje, ako ne možemo napraviti novi dogovor, da se vratimo temeljima iz Daytona. To bi povratilo i poziciju hrvatskog naroda koju je izgubio 2001. kada je uništen hrvatski koncept. To podrazumijeva povratak načina odlučivanja u kojemu se ne može bez relevantnih glasova Hrvata donositi odluke na bilo kojoj razini".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pelješki most, hrvati, milorad dodik