Zagreb

ZAGREB: Izložba fotografija "Personae gratae" Vesne Zednik u Muzeju Mimara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba fotografija "Personae gratae" Vesne Zednik, s  crno-bijelim portretima hrvatskih umjetnika i znanstvenika, otvara se u četvrtak, 18. listopada u Muzeju Mimara.

Izložit će se 25 portreta, a svaki od njih popraćen je bilješkom o umjetniku. Obuhvaćen je širok generacijski raspon, od onih koji su odavno našli svoje mjesto u povijesti hrvatske umjetnosti do novijih koji su uspješno djeluju i na međunarodnoj sceni.

"Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu riječi. Tako ćemo se naći licem u lice s vrlo mladim umjetnicima, poput baletana Frana Kovačića, ali i s književnikom Dragutinom Tadijanovićem od čijeg nas rođenja dijeli više od stotinu godina. Unutar ovog raspona koji određuje kronološke okvire izložbe javlja se niz lica iz svijeta umjetnosti prepoznatljivih današnjim generacijama", najavljeno je iz "Mimare".

Među ostalima, tu su Anamarija Marković, stipendistica prestižne Vaganova baletne akademije koja je kolijevka najboljih ruskih balerina i Ana Mamić, stipendistica baletne akademije Hochschule für Musik und Theater u Münchenu.

Od već afirmiranih autora za izložbu su odabrani portreti književnika i prevoditelja Mate Marasa, povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja Tonka Maroevića, književnika i urednika Davora Velnića, te iz mlađe generacije književnike i urednike Tomislava Zagode i Romana Simića, književnika i prevoditelja Luke Vukušića, književnog povjesničara i teoretičara književnosti Lea Rafolta.

Kako se napominje, većina fotografija nastala je u zadnjih nekoliko godina, no neke će publici djelovati vrlo poznato, poput one Dragutina Tadijanovića koja je postala neka vrsta općeg dobra.

"Koliko to svakom autoru laska, toliko je ova izložba prilika da se osvrnemo i na autoricu tih fotografija, koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene", dodaje se.

Vesna Zednik je kao fotografska portretistica zapažena portretom koji je bio 2016. izložen u Muzeju Mimara, na 37. Zagreb Salonu, među njih osamdeset odabranih između 3.700 pristiglih na tu međunarodnu izložbu. Na tragu tog portreta nastala je i njezina aktualna izložba.

S mnogim portretiranim umjetnicima autoricu veže dugogodišnje poznanstvo, "što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje  intimističkih  portreta", a na što upućuje i naslov izložbe.

Vesna  Zednik  (Zagreb, 1972.) diplomirala  je  filozofiju  i  starogrčki  jezik  na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a zaposlena je u Matici hrvatskoj kao izvršni urednik.

Školovana u duhu zagrebačke škole fotografije u svojim je radovima usmjerena  na detalje koji u fotografiju unose osobni odnos prema fotografiranim objektima, tematizirajući  ljudsko  tijelo,  lice, ruke i pokret. Fotografije  objavljuje u knjigama i časopisima, a predstavila se i na međunarodnim  izložbama.

Njezina izložba u Muzeju Mimara bit će otvorena do 30. listopada.

Izložbu organizira Udruga OS u suorganizaciji s Muzejom Mimara i Fotoklubom Zagreb, a prati je katalog s uvodnim tekstom književnika Davora Velnića  i reprodukcijama svih izloženih portreta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vesna zednik, fotografija, muzej mimara