Zagreb

Zagrebački SDP: Bandić novac građana koristi za političku korupciju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački SDP u petak je optužio zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da novac građana koristi za političku korupciju kako bi pridobio zastupnike u Saboru, Skupštini i vijećima gradske četvrti, ocijenivši da se radi o apsolutno nedopustivom i sramotnom ponašanju kojem treba stati na kraj.

Zagrebački SDP se na konferenciji za novinare osvrnuo na prelazak bivše potpredsjednice HNS-a i saborske zastupnice Marije Puh u Klub Milana Bandića, čime je njegov klub u Hrvatskom saboru narastao na deset zastupnika i postao glavni strateški partner HDZ-a, te na medijske napise da je brat od dotične zastupnice nedavno zaposlen u ZET-u.

"Gradonačelnik se u odnosima s drugim zastupnicima u Saboru, Gradskoj skupštini, vijećima gradskih četvrti ponaša kao na sajmu Hreliću, odnosno politički trguje. Na djelu je čista politička trgovina i politička korupcija gdje se s novcem građana Zagreba trguje i pridobivaju zastupnici u Saboru, Skupštini i vijećima gradske četvrti", kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Ustvrdio je da je ZET očito ključna firma u gradonačelnikovom političkom trgovanju, podsjetivši da, nakon što je u rujnu ove godine Grad nabavio 30 novih poluniskopodnih gradskih autobusa za 45 milijuna kuna, Bandić danas donira tri ZET-ova autobusa gradonačelnicima Benkovca, Drniša i Korčule.

"Očito oni gradovi koji politički dobro surađuju ili jesu uz zagrebačkog gradonačelnika, dobivaju potporu", kazao je Maras, navevši primjer grada Petrinje koja je dobila besplatne udžbenike i uređenje za Advent te Đurđevca čiji je gradonačelnik zamjena Bandiću u Saboru.

Maras je najavio da zagrebački SDP zbog ovakvog načina rada gradonačelnika na skupštinskoj sjednici 30. listopada neće podržati potpisivanje suradnje između Daruvara i Zagreba.

"To je nedopustivo, to je politička korupcija, novac građana se ne može koristiti za političku trgovinu, a što naš gradonačelnik evidentno radi. Ne može ZET kojeg mi subvencioniramo donirati dalje kako bi gradonačelnik stjecao političke poene ili pojačavao svoj saborski klub. To je sramota i tome treba stati na kraj", poručio je Maras.

Kazao je da je gradonačelnik strateški partner i fikser premijera Andreja Plenkovića, ustvrdivši da, s obzirom na to da se Plenković od toga ne ograđuje, očito mu to i odgovara.

"Bandićevo političko djelovanje koje se temelji na raznim donacijama ili financiranju potreba pravnih ili fizičkih osoba izvan Zagreba, kao i nezakonito zapošljavanje u gradskim poduzećima ne koristi Zagrebu. Netko od toga ima izravne koristi. Ako se takva vrsta političkog djelovanja koristi za podebljavanje većine u Saboru, onda i HDZ i Plenković imaju od toga korist", kazao je SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović.

SDP smatra da je ovakva vrsta ponašanja apsolutno nedopustiva te stoga traže od Plenkovića da se očituje je li mu ovakvo Bandićevo ponašanje dopustivo s aspekta premijera i je li mu to dopustiv način povećavanja većine u Saboru.

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić naveo je da građani kroz porez i prirez subvencioniraju ZET s iznosom od više od pola milijarde kuna.

"Zagreb je prezadužen grad, u ovom trenutku stanje duga je veće od 1,6 milijardi kuna. Umjesto da rješavamo probleme građana, gradonačelnik razmišlja samo o vlastitoj političkoj koristi i zbog toga i ulazi u ove projekte", ustvrdio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gordan maras, sdp zagreb, milan bandić