Hrvatska

ZABOK: U akciji "Pollos" uhićeno 17 osoba i pronađena veća količina droge

Piše: PolitikaPlus

Veliku akciju kodnog imena "Pollos" u kojoj je uhićeno 17 osoba i pronađena velika količina raznih vrsta droge, pa i gotovo 50 kilograma marihuane te pet laboratorija, dovršila je krapinsko-zagorska Policijska uprava u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zlataru i Uskokom, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Zaboku.

U najvećoj akciji krapinsko-zagorske Policijske uprave u posljednjih 20-ak godina bilo je angažirano 190 policajaca, rekao je načelnik te PU Darko Car. Akcija je bila i međunarodnog karaktera, a nositelji su joj bili djelatnici PU krapinsko-zagorske.

"Kriminalističko istraživanje započelo je još 2016. godine, a njime je utvrđeno kako se droga proizvodila u tajnim laboratorijima na području Španjolske, ali i Hrvatske, odakle je bilo organizirano krijumčarenje u više država Europske unije", pojasnio je Car. Zahvalio je na suradnji kolegama iz drugih policijskih uprava - zagrebačke, varaždinske, međimurske, primorsko-goranske, koprivničko-križevačke i vukovarsko-srijemske - koji su pomogli u realizaciji završetka akcije.

Sam tijek akcije pojasnio je voditelj grupe za droge pri PU krapinsko-zagorskoj Darko Poznić, ističući da je započela u utorak u jutarnjim satima uhićenjem osumnjičenih osoba i pretragama obiteljskih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila u vlasništvu kojima su se te osobe koristile.

" Dosad je uhićeno 17 osoba na više lokacija u Hrvatskoj, točnije na području policijskih uprava zagrebačke, varaždinske, krapinsko-.zagorske i međimurske, a protiv 26 osoba podnesene su kaznene prijave. Kod osumnjičenih je pronađeno i oduzeto 54 kilograma i 449 grama marihuane, 666 stabljika konoplje u rastu, šest grama hašiša, 2,7 g heroina, 27,7 g kokaina, pet laboratorija s opremom. Pronađeno je i nekoliko stotina tisuća kuna, dvije puške i pištolj sa streljivom, elektrošoker, više mobilnih telefona i SIM kartica kojima su se osumnjičeni koristili", pobrojao je Poznić.

Većina uhićenih zadržana je u istražnom zatvoru, dok je dio pušten na slobodu.

Krijumčarili u međunarodnoj špediciji

Inače, zločinačko udruženje koje je otkriveno ovom akcijom, prema riječima Poznića, ustrojio je prvoosumnjičeni 58-godišnji I.V. u koje je uključio i međusobno povezao i druge osumnjičene osobe.

"Utvrđeno je kako su pojedine osumnjičene osobe bile zadužene za proizvodnju droge, pojedini za organizaciju prijevoza droge, odnosno krijumčarenja preko više prijevozničkih poduzeća, a pojedine osobe bile su zadužene za samu realizaciju krijumčarenja", rekao je Poznić.

Po njegovim riječima, prvoosumnjičeni je i uz pomoć najbližih suradnika pronalazio vlasnike međunarodnih prijevozničkih poduzeća koji su bili spremni na "ovakav oblik suradnje". Dodao je i da su vlasnici poduzeća kao i prvoosumnjičeni I.V. vrbovali vozače teretnih vozila koji su bili za novčanu naknadu spremni i voljni osobno krijumčariti drogu u kamionima među legalnom robom.

Na novinarsko pitanje odakle je većina osumnjičenih, Poznić je odgovorio da s područja Krapinsko-zagorske županije te je od njih krenulo krim-istraživanje u kojem je otkrivena zločinačka organizacija. Što se tiče proizvedene i krijumčarene robe, ona je većino bila namijenjena zemljama zapadne Europe – Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj te Švicarskoj.

Čestitajući kolegama iz PU krapinsko-zagorske voditelj službe kriminaliteta droga pri  Ravnateljstvu policije Dražen Rastović naglasio je da se u ovom slučaju radi o zločinačkom udruženju kojem granica nije nikakva prepreka.

Međunarodna policijska suradnja - govorimo istim jezikom

"U ovom slučaju radi se o međunarodnom zločinačkom udruženju koje pretežito čine hrvatski državljani, a drogu su krijumčarili u međunarodnoj špediciji, kamionskim prometom uz legalni teret. Da bi mogli stati na kraj takvim kriminalnim aktivnostima, animirali smo naše prijatelje i kolege osam država koji su nam pomogli u ostvarivanju zapljena, ali i u prikupljanju dovoljno dokaza za vođenje kaznenog postupka", pojasnio je Rastović.

Suradnja u akciji ostvarena s kolegama iz Kraljevine Španjolske, Službom za prevenciju narkomanije i suzbijanje krijumčarenja narkotika iz Republike Srbije te Službom za unutarnju sigurnost pri francuskom veleposlanstvu u RH i francuskom carinskom policijom. Surađivalo se i sa Agencijom Republike Italije, Nacionalnim biroom za istrage u Finskoj, Saveznom kriminalističkom policijom Austrije, Federalnom Švicarskom te slovenskom policijom, dodao je.

Na konferenciji za novinare u Zaboku bio je i član španjolske civilne garde Manuel Robles Fernandez koji je kazao kako se španjolska policija uključila u zajedničku akciju kada je dobila informacije da nekoliko hrvatskih državljana dolazi u Španjolsku kako bi krijumčarili marihuanu i druge droge u Hrvatsku i ostale zemlje EU.

"Počeli smo zajedničku akciju s našim hrvatskim kolegama i uhitili nekoliko hrvatskih građana u Španjolskoj dok su krijumčarili drogu. Akcija je trajala dugo, ali njome smo pokazali da za kriminalce ne postoje granice, tako te granice ne postoje ni za nas i kad je u pitanju organizirani kriminal, govorimo istim jezikom", zaključio je Robles Fernandez.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLICIJA, DROGA, AKCIJA