Damir Gašparović

ŠTO TREBA HRVATSKOJ?: Hajduci su na broju – nedostaje Robin Hood

Piše: Damir Gašparović

Polako se preko Save skupljaju svi Ali Babini hajduci. Gradonačelnik Hrvatske se riješio jednog suđenja, vidjet ćemo što će biti sa slijedeća dva. Na suđenju doduše nije dobio niti dana ali je čini se dobio milu Milanku Opačić koja je i ovaj puta kao i uvijek do sada bila dosljedna – uvijek u svom vlastitom interesu!

Nastavila se i sapunica zvana Ivo Sanader. Naš bidni premijer rješava suđenje po suđenje. Sad smo doznali da je ratni profiter kojem je olakotna okolnost da je branio Hrvatsku. Doduše, to je trajalo jedan dan, točnije dva sata nakon čega je i on učinio sve što je u njegovoj moći i njegovom vlastitom interesu. Koliko ga suđenja još čeka vjerojatno ne zna ni on sam. Ono za Fimi mediju će izgleda završiti kao i HEP – DIOKI. Svi svjedoci su u međuvremenu zaboravili što su prije govorili i ne sjećaju se da su pinku davali Ivi Sanaderu, bilješke blagajnice što su bile zakopane u vrtu izgleda neće biti dostatne na sudu, možda su ih pod zemljom napisale krtice, pa eto.. A da, i to što je pokojni direktor HEP-a rekao u službenom svjedočenju po čijem je nalogu radio nije važeće. Jer pokojnik nije mogao doći na ročište da ga ispitaju Sanaderovi odvjetnici! I ne, ne za.ebavam se. Ovako izgleda kada su na sudu hrvatski hajduci.

Još jedan nam uskoro stiže i iz Londona. Zašto smo ga uopće tražili i zašto će mu uopće suditi to još nitko ne zna. Izgleda, kako je rekao odvjetnik Miljević, za sada je optužen za lakše djelo te u selu preko Save neće provesti više od dva dana. Doduše, „istražuje“ se izvlačenje 1,6 milijardi kuna iz Agrokora. Hoće li biti optužnice ili vezane trgovine tek ćemo vidjeti. Naravno, nitko ne spominje da je procijenjena dubioza u trenutku pada Agrokora iznosila 40 miljardi kuna. I nitko ne spominje kako su Kulmerovi dvori  najprije uopće mogli biti prodani Agrokoru pa zatim preneseni na obitelj Todorić I nitko ne spominje kako je to Ivica Todorić dobio 5 PIK-ova za 5 kuna..

Zašto sude Nadanu Vidoševiću, i da li mu uopće sude, to više pojma nemamo. Sude mu što je od nekud osim Hrvatske gospodarske komore izvlačio neke milijune. Ne sude mu i ne istražuju pitanje privatizacije splitske cementare, skijališta u Gorskom kotaru, ranča i zbirki umjetnina u odgovarajuće klimatiziranom „atomskom“ skloništu. I ovaj naš hajduk se dobro zabavlja, iznajmljuje svoje nekretnine na kojima navodno postoji zabilježba državnog odvjetništva i baš ga briga..

Jesmo li nekog zaboravili? Možda „skromnog“ varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.. Možda ne znamo tko je ono prodao hrvatske zlatne poluge? Da nije guverner Rohatimski? Istražuju ga zbog toga? Možda gdje je nestalo 14 milijardi kuna koje su ušle u Plivu na ime prava za azitromicin? A da, to nije nikada ni istraživano. Verona? Tko je ono prodao Bjele Noći? Bud-zašto kao i cijelu INU. Tko je omogućio da desetljećima Talijani crpe plin iz bušotina kod obale Istre po 13% svjetske cijene? Pa da, niti to nije nikada istraživano.

Ali Baba je odavno umro a iza njega je ostalo puno više nego četrdeset hajduka. A nama samo treba jedan naš običan, hrabri, pametan, pošten i dosljedan Robin Hood. Koji će ih sve raskrinkati i počistiti, koji će vratiti državna bogatstva narodu, koji će staviti sve na svoje mjesto. Pametnim i uspješnim omogućiti da još bolje napreduju i stvaraju nove vrijednosti, vrijednima da rade i da ih se zato pošteno plati a društvenom ološu oduzeti što su ukrali i smjestiti ih na dno društvenog pakla, u nešto puno gore nego što zovemo „istražni“ zatvor Remetinec.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nadan vidošević, pliva, ina, ivica todorić, ivo sanader, damir gašparović