Svijet

ŠPANJOLSKA: Predsjednik Katalonije prijeti masovnim prosvjedima, poziva građane na nezavisnost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagovornici nezavisnosti Katalonije obilježili su u subotu prvu godišnjicu izglasavanja odcjepljenja od Španjolske, a premda samostalnost nije zaživjela poručuju kako će prosvjedima i glasovanjem nastaviti do postizanja tog cilja.

"Povući se natrag nije opcija", rekao je predsjednik katalonske vlade Quim Torra u obraćanju medijima u Barceloni.

Pozvao je na puštanje na slobodu bivših katalonskih čelnika pritvorenih pod optužbom za pobunu protiv Španjolske. Njima bi se početkom iduće godine trebalo suditi.

"Budu li oni osuđeni mi ćemo biti odlučni kao što smo bili 1. listopada, te snažni i solidarni kao 3. listopada", poručio je Torra.

Početkom listopada 2017. katalonska vlada je organizirala referendum o nezavisnosti, unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda, a 3. listopada je uslijedio masovni prosvjed i opći štrajk kao odgovor na policijsku intervenciju na biralištima.

Većina onih koji su izašli na referendum glasala je za uspostavu samostalne republike Katalonije no zagovornici ostanka u Španjolskoj bojkotirali su glasovanje.

Na temelju rezultata referenduma, u regionalnom parlamentu u Barceloni održano je glasovanje 27. listopada 2017. pa proglašena nezavisnost. Premda su u nekim mjestima građani krenuli skidati španjolske zastave s institucija, nezavisnost u stvarnosti nije zaživjela.

Španjolska vlada je posegnula za ustavom i preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora gdje živi 7,5 milijuna ljudi. Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont nalazi se u Waterloou, pored Bruxellesa, od kuda vodi međunarodnu kampanju u korist nezavisnosti dok je 18 bivših čelnika, uključujući potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa, suočeno s mogućim višegodišnjim zatvorskim kaznama.

"Na današnji dan, prije godinu dana, politički je proglašena katalonska republika", istaknuo je Torra u subotu. "Protekla godina nije se međutim odvila kako smo htjeli jer se čitav teški represivni aparat države sručio na našu legitimnu i demokratsku vladu", dodao je.

Pozvao je stanovnike na ustrajnost prema konačnom postizanju nezavisnosti.

"Sloboda Katalonije neće biti djelo katalonske vlade ili parlamenta, već vas. Zaslužili ste ju braneći slobodu mirnim putem", napomenuo je.

U lipnju su vlast u Španjolskoj izgubili konzervativci koji su se žestoko protivili odcjepljenju Katalonije, a naslijedila su ih socijalisti koji se također protive referendumu o nezavisnosti. Pozivaju se na ustav donesen 1978. prema kojem su takvi referendumi zabranjeni. Od četiri najveće stranke u španjolskom parlamentu, tri se protive promjeni ustava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REFERENDUM, OBLJETNICA, KATALONIJA