Zagreb

Klasić: Izmjena Statuta Grada Zagreba je uzurpacija vlasti jednog čovjeka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Darko Klasić (HSLS) poručio je u utorak da je izmjena Statuta Grada Zagreba, koja je većinom glasova na skupštinskoj sjednici prihvaćena, uzurpacija vlasti jednog čovjeka i sljedeći korak u autokratsko vladanje Gradom Zagrebom.  

Klasić je na konferenciji za novinare, sazvanoj u stanci skupštinske sjednice, rekao da je gradonačelnik Milan Bandić potencirao izglasavanje takozvanog "lex šerif" kojim je dobio apsolutnu moć nad upravljanjem Gradom i Zagrebačkim holdingom preko kojih je poluga bespravnom kupnjom osigurao većinu i u Gradskoj skupštini.

A izmjena Statuta Grada Zagreba je, ustvrdio je Klasić, "jedan sljedeći potez koji će dugoročno utjecati na budućnost grada Zagreba kao i njegove građane".

"Nadzor nad Stručnom službom Gradske skupštine i tajnike Gradske skupštine nije samo nekakav formalno-pravni postupak koji vodi k adminstrativnom podčinjavanju djelatnika Gradske skupštine, nego i utjecanje na buduće izbore u gradu Zagrebu", rekao je.  

Po njegovim riječima, Stručna služba Grada Zagreba zapravo nadzire provođenje izbora u Zagrebu.

"Zakonodavac nije bespredmetno zamislio dvopolarnost vlasti u Gradu Zagrebu. On je to zamislio zato da bi službe Gradske skupštine bile neovisne i da bi mogle provoditi postupke i zastupati zastupnike u Gradskoj skupštini, a i buduće izbore u gradu Zagrebu neovisno", istaknuo je Klasić i podsjetio da je povijest učiteljica budućnosti.

Rekao je kako je više ruku gradskih zastupnika za izmjenu Statuta Grada Zagreba nažalost posljedica "lex šerif" koji je gradonačelniku Bandiću omogućio da osigura većinu. Dodao je da se Bandićevi koalicijski partneri trebaju zamisliti jer se sutra oni mogu zateći u oporbi. "Mislim da to ne odgovara razvijanju parlamentarne demokracije u Republici Hrvatskoj jer sutra to može postati pravilo i način vladanja u našoj državi", rekao je Klasić.  

Tomašević: Ne radi se o pravnoj,  nego o političkoj odluci

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da njihov klub nije podupro izmjenu Statuta Grada Zagreba jer se ne radi o pravnoj, nego o političkoj odluci.

"Smatramo da je nevjerojatna koincidencija da je ministar uprave Lovro Kuščević prvo donosio 'lex šerif' krajem prošle godine kojim onemogućuje Gradskoj skupštini zapravo da doista odlučuje o gradskom proračunu, a onda uskoro nakon toga donosi i odluku kojom utvrđuje da Statut Grada Zagreba, iako je bio poslan Ministarstvu uprave početkom ove godine na suglasnost i oni su dali suglasnost na njega, nije usklađen sa zakonima", rekao je Tomašević.

Istaknuo je kako je čak 25 godina praksa da Gradska skupština Grada Zagreba bira tajnika Skupštine koji vodi Stručnu službu Skupštine, pa je nevjerojatno, ocijenio je Tomašević, da se sada, nakon jedne anonimne prijave, utvrdilo da je to protuzakonito.

"Smatram da je to zabijanje zadnjeg čavla u lijes Gradske skupštine kao autonomnog tijela koji bi trebao kontrolirati rad gradonačelnika jer ukoliko gradonačelnik direktno postavlja vođu Stručne službe, a ta stručna služba treba davati usluge zastupnicima u vidu pravne pomoći, tumačenja propisa, logističke pomoći i tako dalje, onda je to doista problematično", ocijenio je Tomašević.

 Rekao je kako Zakon o Zagrebu postoji zato što Zagreb zaslužuje poseban status zbog veličine i veličine proračuna s kojim raspolaže te da je takvom izmjenom Statuta de facto ukinuta podjela vlasti u Gradu Zagrebu između izvršne i predstavničke vlasti.

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine poduprla je u utorak izmjenu Statuta Grada Zagreba, a oporba je smatrala da se time dovodi u pitanje autonomija rada zagrebačke Gradske skupštine te bi time gradonačelnik Milan Bandić preuzeo potpunu kontrolu nad Gradskom skupštinom. Za izmjenu Statuta Grada Zagreba glasovalo je 28 gradskih zastupnika, 17 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADSKA SKUPŠTINA, MILAN BANDIĆ, DARKO KLASIĆ