Hrvatska

PRIJEDLOG ZAKONA : Most predstavio svoja rješenja za rodiljne i roditeljske potpore

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz Mosta su u srijedu predstavili svoj prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje bi državni proračun stajale oko 400 milijuna kuna, pri čemu se za prvu godinu života djeteta jamči minimalna naknada od 3.991 kunu, a majke koje primaju više od tog iznosa dobivale bi svoju punu plaću za prvu godinu djetetova života.

 Čelnik stranke Božo Petrov je na konferenciji za novinare u Saboru istaknuo da su rodiljne i roditeljske potpore temelj i nit vodilja u hrvatskom društvu, a najvažnija stvar je zaustaviti mlade da odlaze iz Hrvatske.

 Upozorio je da Hrvatska izumire, da su negativni demografski trendovi, depopulacija, starenje stanovništva, negativni natalitet, ističući kako je nužno reagirati na te pojave, "ali oni koji imaju i sukno i škare u rukama nemaju političku volju".

 "Nema promjene demografskih trendova bez promjene, kvalitetne reforme javne uprave, pravosuđa, uređenja pitanja ravnopravnosti spolova. Ako se ne ostvari mogućnost da demografska politika stvori politike u kojoj će se žena moći ostvariti i kao majka i kao osoba na tržištu rada, ne daje se mogućnost ravnopravnosti”, poručio je Petrov.

 Prema prijedlogu, kojeg je predstavila saborska zastupnica Sonja Čikotić, tijekom cijele prve godine života djeteta sve majke imale bi minimalnu naknadu 3.991,20 kuna.

 "Do sada je tijekom prve godine dana života djeteta minimalna naknada bila 2.328,20 kuna. Majke koje imaju veću plaću prema sadašnjem zakonu primaju punu plaću tijekom prvih šest mjeseci života, a drugih šest roditeljskog dopusta imaju naknadu od 3.991,20 kuna. Za te majke ili majke i očeve Most predlaže punu plaću za prvu godinu života djeteta", pojasnila je Čikotić.

 Kad je riječ o majkama koje imaju troje i više djece ili blizance, nakon prve godine djeteta mogle bi se vratiti na posao te uz svoju plaću koristiti i mjesečnu naknadu od 2.328,20 kuna.

 "Također, kroz ovaj zakonski prijedlog predlažemo da bake i djedovi umjesto roditelja mogu koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu i za to primaju naknadu od 2.328, 20 kuna", rekla je Čikotić.

 Mostov je cilj, poručuju, demografski oporavak Hrvatske i jačanje pravnog okvira za usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života uz ekonomsko osnaživanje žena. "Ove izmjene osigurale bi ekonomsko osnaživanje žena i bolje politike, a to sve skupa stoji 0,31 posto proračuna RH, što je 400 milijuna kuna”, zaključila je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porodiljne naknade, most, demografija