Hrvatska

Oporba: Skupštinu smo sazvali da saznamo kako župan Bajs troši javni novac

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iz oporbene koalicije HDZ-HSS-HSLS u bjelovarsko-bilogorskoj Županijskoj skupštini poručili su u utorak da su izvanrednu sjednicu Skupštine zatražili da bi doznali kako se troši županijski proračun, s obzirom da župan Damir Bajs nije, iako je bio dužan, podnio izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

 "Prema zakonu o proračunu, župan je bio dužan podnijeti izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Budući da to nije učinio, prekršio je zakon i zato je posve logično da su vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a zatražili izvanrednu sjednicu kako bi se doznalo kako i na koji način se troši proračunski novac", navodi u priopćenju potpredsjednik Županijske skupštine Silvester Štefović.

Reagirao je time na tvrdnje župana Bajsa kako ne vidi potrebu za sazivanje izvanredne sjednice, iako ju je vladajuća većina u Skupštini ipak sazvala, jer bi točka o izvršenju proračuna ionako bila uvrštena u dnevni red sjednice, a poslovna izvješća su javno dostupna.

Naime, kao drugi razlog traženja izvanredne sjednice Štefanović navodi nedostavljanje izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste i Bjelovarsko-bilogorskih voda.

“Naši vijećnici u više navrata su tražili  ta izvješća, ali ih i dalje nema, što smatramo nedopustivim. Tim više što postoje jasne indikacije da je poslovanje ŽUC-a i BB voda daleko od dobrog”, stoji u priopćenju.

Koalicijski partneri iz oporbenih redova prijedlog vladajuće većine o odricanju od naknade i putnih troškova za izvanrednu skupštinu smatraju licemjernim jer, tvrde, kabinet župana gotovo dva milijuna kuna godišnje troši na županovu promidžbu. 

“U usporedbi s tim, trošak održavanja Županijske skupštine je uistinu zanemariv, tim više što bi sjednica trebala doprinijeti transparentnijem trošenju javnog novca”, zaključuju u priopćenju županijski HDZ, HSS i HSLS te Bajsa prozivaju da narušava temeljna načela demokracije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir bajs, bjelovar