Svijet

Predsjednik Europskog vijeća: Tusk zakazao izvanredni summit o Brexitu za 25. studenoga

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u četvrtak ujutro da će se summit čelnika 27 zemalja članica EU-a sastati na izvanrednom summitu u nedjelju, 25. studenoga, kako bi razgovarali o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije.

"Ako se nešto izvanredno ne dogodi, imat ćemo summit Europskog vijeća kako bismo završili i formalizirali sporazum o Brexitu u nedjelju, 25. studenoga s početkom u 9,30", rekao je Tusk, nakon što je primio glavnog europskog pregovarača Michela Barniera.

U srijedu navečer britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma o izlasku iz EU-a, ali sada ga treba prihvatiti još i britanski parlament, a na europskoj strani čelnici 27 država članica. Tek tada sporazum može ići u proces ratifikacije.

"Sporazum se sada analizira u svim državama članicama. Do kraja tjedna veleposlanici zemalja članica će se sastati kako bi ocijenili sporazum. Nadam se da neće biti puno komentara. Oni će također razgovarati o mandatu Europskoj komisiji da dovrši zajedničku političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine", rekao je Tusk.

Dodao je da "Komisija namjerava donijeti deklaraciju o budućim odnosima u utorak".

"Nakon toga zemlje članice će imati dva dana za analizu i onda ne bude li ničeg nepredviđenog, održat će se summit", objasnio je Tusk redoslijed zbivanja u sljedećih nekoliko dana.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u srijedu navečer nakon maratonske sjednice vlade posvećene nacrtu sporazuma o brexitu da je to "najbolje što se moglo ispregovarati" te da je vlada odlučila da treba podržati taj sporazum.

Najavila je da će dati izjavu u parlamentu u četvrtak.

"Čvrsto vjerujem glavom i srcem da je ovo odluka koja je u najboljem interesu cijelog Ujedinjenog Kraljevstva", zaključila je May.

Zasad se ne zna kada bi parlament mogao glasovati o sporazumu. Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, donald tusk, brexit