Mojbiz

MARAS: Vladino povećanje plaća javnim službama za tri posto je antidemografska poruka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo SDP-ov Gordan Maras u srijedu se sastao s predstavnicima sindikata javnih službi, koji nezadovoljni Vladinim prijedlogom tropostotnog povećanja plaća najavljuju štrajk od idućeg tjedna, a nakon razgovora izjavio je da Vlada svojim prijedlogom šalje "antidemografsku poruku".

Uz potporu koju je dao sindikatima Maras je ocijenio da je neprihvatljiv stav društva prema ljudima koji naporno rade svoj posao, poput učitelja, socijalnih radnika, liječnika, medicinskih sestara i drugih u javnom sektoru.

"Vlada šalje poruku da zaposleni u javnim službama ne zaslužuju značajno povećanje primanja, a ta je poruka antidemografska jer ih se šalje da bolje životne uvjete traže izvan Hrvatske", ocijenio je Maras.

Podržao je sindikate u pregovorima s Vladom poručivši kako u proračunu postoji prostor za povećanje plaća jer "ako kupujemo polovne avione, možemo uložiti i u učiteljice, medicinske sestre i ostale u javnom sektoru“.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec istaknuo je da se sindikati bore za socijalnu državu i ostanak u Hrvatskoj.

"Očekujemo da ćemo u postupku mirenja dalje otvoriti pregovore i da ćemo doći do kvalitetnog sporazuma. Ne uspijemo li, spremni smo našu kampanju voditi sve dok ne dođemo do pravedne plaće", rekao je Mihalinec.

Sindikati ne pristaju na Vladin prijedlog povećanja osnovice plaće za tri posto nego traže rast osnovice za 5,8 posto.

Za sindikate Vladina ponuda je "ponižavajuća i sramotna", a ne dobiju li traženo povećanje, u štrajk stupaju iduće srijede i najavljuju da će štrajkati po jedan dan svakoga tjedna. Očekuje se da će se u četvrtak održati postupak mirenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARAS, PLAĆE, VLADA RH