Scena

HRT objavio poziv za Doru: Izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska radiotelevizija (HRT) objavila je pravila za izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije – Doru 2019. na temelju kojih će, nakon prijave izvođača na natječaj otvoren do 10. siječnja, ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme.

Dora 2019, kao prva festivalska Dora nakon 2010., imat će jednu festivalsku večer na kojoj će se izvesti 16 pjesama koje će odabrati stručni ocjenjivački sud kojeg bira HRT-a i koji je sastavljen od predstavnika Hrvatske glazbene unije (HGU), Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i HRT-a te glazbenog kritičara, pjevača ili pjevačice s iskustvom nastupa na Eurosongu, skladatelja i tekstopisca.

Kako se ističe u pozivu, kriterij za odabir pjesama bit će umjetnička vrijednost s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela, a na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene niti na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja.

U pozivu stoji da izvođači moraju biti hrvatski državljani te kako skladba može trajati najviše tri minute "uključujući i odjek zadnjeg tona". Naglašava se i da su prijavljeni autori i izvođači, čije je pjesme odabrao stručni ocjenjivački žiri, obvezni HRT-u do 25. siječnja dostaviti snimku pjesme bez vokala koja će se koristiti za izvedbu pjesme uživo na Dori, a obvezni su i izraditi i HRT-u dostaviti tzv. stage plan kojim trebaju označiti približne pozicije izvođača na sceni vodeći pritom računa da je broj izvođača na sceni ograničen na šest osoba.

U pozivu HRT-a ističe se i kako će pobjednička pjesma Dore 2019.  koja će predstavljati Hrvatsku na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 2019. u Tel Avivu, biti odabrana kombinacijom televotinga i žirija, a način izbora i sastav žirija te način glasovanja publike HRT će regulirati posebnim pravilnikom do 31. siječnja 2019.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dora, eurovizija, hrt