Hrvatska

VLADA: START od kraja ožujka za domaće osnivače tvrtki i obrta

Piše: PolitikaPlus

Krajnji rok za uspostavu sustava START - jedinstvenog informacijskog sustava koji će omogućiti elektroničko pokretanje poslovanja je do kraja ožujka 2019. za domaće osnivače tvrtki i obrta, a do kraja prosinca iduće godine za inozemne osnivače, utvrđeno je odlukom koju je u četvrtak donijela Vlada.

Sustav START gradi se kao jedinstveni informacijski sustav za elektroničko pokretanje poslovanja, koji će građanima i poduzetnicima omogućiti elektroničko pokretanje poslovanja s jednog mjesta, podsjetio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.  

Sada je za pokretanje poslovanja potreban niz koraka i obilazaka institucija - od registracije novog poslovnog subjekta pri Sudskom ili Obrtnom registru, preko prijava za statističku obradu pri Državnom zavodu za statistiku (DZS), u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do otvaranje bankovnoga računa u jednoj od banaka te po potrebi upisa u registar poreznih obveznika za potrebe PDV-a pri Poreznoj upravi.

Sustav START će, pak, povezati će te sustave pa će umjesto dosadašnjih više koraka i fizičkih obilazaka različitih institucija, građani i poduzetnici moći pokrenuti poslovanje digitalno, na jednome mjestu, istaknuo je Horvat.

Prema Vladinoj odluci o utvrđivanju uvjeta, načina i rokova redovitog poslovanja sustava START, svi dionici tog sustava - ministarstva gospodarstva te pravosuđa, Porezna uprava, DZS, HZMO i HZZO te kreditne institucije - obvezni su osigurati automatiziranu komunikaciju između sustava START i sustava u svojoj nadležnosti.

Uvjeti za korištenje sustava START su Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), elektronička osobna iskaznica građana Republike Hrvatske te druge jednakovrijedne vjerodajnice.

Vlada je odlukom propisala i krajnje rokove za uspostavu sustava - do 31. ožujka 2019. za tuzemne poduzetnike osnivače obrta i trgovačkih društava, a do 31. prosinca 2019. za inozemne osnivače obrta i trgovačkih društava.

Za redovito održavanje i daljnji razvoj sustava START zadužena je Financijska agencija (Fina).

Po riječima ministra Horvata, za uspostavu sustava START potrebno je osigurati 5,5 milijuna kuna, a ta su sredstva osigurana na proračunskim stavkama Ministarstva gospodarstva, pri čemu je pet milijuna osigurano u idućoj, a 500 tisuća kuna u 2020. godini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, PODUZETNICI, START, OBRT, OBRTNICI