Zagreb

BANDIĆ: Podržat ćemo državni proračun bez obzira na amandman o besplatnim udžbenicima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je u petak da će saborski Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika podržati državni proračun za 2019. bez obzira usvoji li Vlada amandman o osiguravanju sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi.

"Mi nikome ništa ne uvjetujemo, Plenkoviću ili ministrici Divjak, nego da Bog prosvijetli pamet ministrici i da kupi djeci udžbenike", kazao je Bandić na konferenciji za novinare.

Dodao je da će njegov Klub na čelu sa Strankom rada i solidarnosti glasati za proračun i ako se ne usvoji amandman o besplatnim udžbenicima. "Nećemo zbog toga rušiti Vladu ili proračun ", istaknuo je.

Komentirao je i jačanje svog saborskog Kluba. "Nabildali smo se, ima nas, bit će nas još i nama ništa ne treba, nikakvo ministarsko mjesto, nikakva fotelja. Javljaju se neki da neće sa mnom u koaliciju u Vladi, a oni su u koaliciji jer 11 ljudi Kluba stranke rada i solidarnosti diže ruku da bi oni sjedili u foteljama. Oni već jesu u koaliciji" , kazao je Bandić i poručio da on nema ambicije biti ministar već premijer.

"Ja ne mogu biti ništa četvrto osim gradonačelnika, premijera ako imam za to legitimitet i predsjednika ako me izaberu ljudi. Nemam druge ambicije", poručio je.

Bandić je konferenciju za novinare iskoristio i za napad na ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak koja je kritizirala smanjenje zagrebačkog proračuna za obrazovanje dok se s druge strane traže sredstva za udžbenike u državnom proračunu.

"Čemu uopće služi Ministarstvo obrazovanja, od osnivača se očekuje da opremaju škole, plaćaju pomoćnike u nastavi, učitelje u produženom boravku, kupuju udžbenike, a ministarstvo nije u stanju niti osigurati sredstva za nadarene matematičare za takmičenje", kazao je Bandić i dodao kako lekcije drži osoba koja u dvije godine nije napravila nijednu školu".

Reformu obrazovanja "Škola za život" nazvao je "opasnim eksperimentom" nad djecom o kojem nitko nije raspravljao niti dao zeleno svjetlo, a ministricu Divjak prozvao da provodi samovolju i privatni projekt. "Stranka koja ima četiri zastupnika u Saboru ima ministricu koja eksperimentira s hrvatskom djecom, to je opasno i nije dobro", ocijenio je zagrebački gradonačelnik. Prisjetio se i svog školovanja tijekom kojeg , kako je kazao, nisu mu trebali tableti već je računao na grah.

Na upit novinara osvrnuo se i na svoju rođendansku proslavu tijekom koje su ispred zagrebačkog restorana dežurali prometni redari.

"To nije bila privatna zabava već humanitarna večer gradonačelnika za zakladu, a redari su samo radili svoj posao ", kazao je Bandić odbacivši da je zloupotrijebio svoje ovlasti.

Rekao je da su pozivnice za večeru poslane za 1700 ljudi, da pritom mediji nisu bili pozvani jer od toga nije želio raditi predstavu, kao i da se prometni redari sami pojave tamo gdje je gužva.

Na upit boji li se pokretanja postupka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog prodaje stana Sandri Perković odgovorio je: "Pozdravite povjerenstvo". Uputio je novinare na pročelnika gradskog Ureda za imovinu.

Na upit o prebacivanju poslovanja gradskih dječjih vrtića sa Zagrebačke na Erste banku kazao je da o tome nije dao nalog ali da će se to možda dogoditi ako su tamo bolji uvjeti pozivajući se na "ekonomsku logiku" .

Marija Puh koja se nedavno priključila Bandićevoj stranci komentirala je pak HNS-ovo stopiranje Zakona o udomiteljstvu poručivši da podržava stav HNS-a, ali i pritom naglasila da u Klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti ne vlada jednoumlje i da svatko ima pravo na vlastito mišljenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Bandic, proračun