Svijet

BERLIN: Merkel pozvala Ukrajince na prisebnost, Rusiju na davanje pristupa Azovskom moru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u četvrtak mirno rješenje ukrajinsko-ruskog sukoba i od Rusije zatražila da Ukrajini omogući pristup Azovskom moru i luci Mariupolj.

„Ovdje nema vojnog rješenja. Mora se i dalje razgovarati“, rekla je Merkel prilikom otvaranja Njemačko-ukrajinskog gospodarskog foruma u Berlinu te je od Ukrajinaca zatražila da „zadrže prisebnost“.
 
Ona je najavila da će o ovoj temi razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimrom Putinom na rubu sastanka zemalja G20 u Argentini.
 
Njemačka kancelarka Rusiju je optužila da je gradnjom mosta na ulazu u Azovsko more otežala promet Kerčkim tjesnacom.
 
„Za ovo je u potpunosti odgovoran predsjednik Putin“, rekla je Merkel. Ona je obećala da ću u okviru tzv. Normandijskog formata, zajedno s Francuskom, pokušati u dijalogu s Kijevom i Moskvom pronaći dugoročno rješenje za okončanje sukoba Rusije i Ukrajine.
 
„Dosadašnji rezultati su slabi“, rekla je njemačka kancelarka.
 
Merkel je istodobno Moskvu optužila da vrši pritisak i na druge susjedne zemlje poput Azerbajdžana, Armenije, Gruzije i Moldavije. „Postoji čitav niz zemalja koje se ne mogu razvijati brzinom kojom bi htjele. I mi Nijemci ne možemo samo tako pred tom činjenicom zatvarati oči“, rekla je Merkel ocijenivši da su sankcije Rusiji opravdane, iako, kako je rekla, stvaraju gubitke i njemačkom gospodarstvu.
 
„Ovdje se radi o principijelnim pitanjima. Uveli smo sankcije kako bi pokazali da ove zemlje također imaju pravo na razvoj. To su temelji međunarodnog prava“, rekla je Merkel, ali se nije izjasnila o eventualnim novim sankcijama protiv Rusije.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je u srijedu kako je Njemačka, unatoč jačanju napetosti u regiji, još uvijek predana izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, koji će omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu prilikom transporta plina u Europu, naglasivši da je riječ o ekonomskom projektu.

SAD i neki europski dužnosnici pojačali su kritike na račun projekta, nakon što je Rusija u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda blizu Krima. Kritičari navode da će izgradnjom plinovoda Njemačka i Europa postati preovisne o ruskim energentima.

Seibert je također rekao da Njemačka još uvijek želi osigurati položaj Ukrajine kao tranzitne zemlje za prijenos plina iz Rusije u Europu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINA, RUSIJA, NJEMAČKA