Zagreb

NAJAVA: Nove predstave ZGK "Komedija"

Piše: PolitikaPlus

39 STEPENICA

Adaptirao: Patrick Barlow
Prema originalnom konceptu Simona Corblea i Nobbyja Dimona

Ubojita komedija

Redatelj: MARKO JURAGA
Scenograf: TOMISLAV RUSZKOWSKI
Kostimografkinja: ELVIRA ULIP
Oblikovatelj svjetla: ANĐELKO KOS
Autor projekcija: DALIBOR TALAJIĆ
Autorica glazbe: ANITA ANDREIS
Asistentica redatelja: DORA BALOG

Uloge:
RICHARD HANNAY: 
Goran Malus
ANNABELLA SCHMIDT / PAMELA / MARGARET:
 Jasna Palić Picukarić
TIP 1: 
Davor Svedružić
TIP 2: 
Saša Buneta

 

Melodramatska priča koju je za film adaptirao Alfred Hitchkock prema romanu Johna Buchana iz prve polovice prošlog stoljeća premijerno će zaživjeti na novoj Komedijinoj „noćnoj“ sceni ispod središnjeg zagrebačkog trga. Izvorno špijunski triler s mnoštvom romantike i strasti ovdje je pretvoren u duhovitu igru s naglaskom na komičnim situacijama, farsi i parodiji koja se postiže prvenstveno kazališnim sredstvima i iznimnom glumačkom vještinom. Adaptacija prošlostoljetnog klasika postala je jednom od najuspješnijih dramskih predstava posljednjih deset godina na Broadwayju.

 

Predstava će igrati u Jazz&Cabaret klubu “Kontesa”!

Godine 1935. Alfred Hitchcock snimio je film “39 stepenica” prema istoimenoj noveli Johna Buchana iz 1915. godine. Hitchcockov film postigao je veliki uspjeh i postao kultni triler noir-filma. Godine 2005. Patrick Barlow adaptirao je filmski scenarij za samo četiri glumca, te je time klasični detektivski triler pretvorio u dinamičnu krimi – komediju. Predstava je postigla izuzetan uspjeh na West Endu i Broadwayju u svim podjelama koje su je do sada igrale. Izuzetna dinamika igre i humor, koji podsjeća na Monty Python, osigurale su izuzetan život ove komedije neovisno od kultnog Hitchcockovog trilera.

Sredovječni Richard Hannay nakon dužeg boravka u Kanadi vraća se u London i “dozlaboga se engleski dosađuje”. U pokušaju da se zabavi posjeti londonski Palladium gdje se tijekom točke “nezaboravljivog” gospodina Memoryja dogodi susret s Annabelom Schmit – predivnom, izazovnom i opasnom špijunkom. Njih dvoje, Richard i Annabela, ubrzo završe u Richardovom stanu, no umjesto romanse dogodi se ubojstvo koje će Richardov inače dokoni život pretvoriti u špijunski triler. U potrazi za stanovitim Profesorom i bijegu od policije koja ga sumnjiči za ubojstvo susreće vrlo šaroliko društvo: seljake koji će ga naganjati vilama, policiju koja će ga loviti po jurećem vlaku, izborni odbor u malom škotskom selu, pa čak i dva britanska pilota…

Kuriozitet ove predstave je da samo jedan glumac tumači jedan lik – “junaka”, Richarda Hannayja (Goran Malus). Jedina glumica u predstavi – Jasna Palić Picukarić – tumači tri “heroine”, a Saša Buneta i Davor Svedružić tumači su čak skoro 30 (slovima: trideset!) likova, u pojedinim scenama i po tri istovremeno!

Upravo u toj igri i duhovitim komentarima noir-žanra ova triler – komedija postaje urnebesna zabava- ubojita komedija.

 

TULUM U SAMOSTANU

Michael Wynne: TULUM U SAMOSTANU, komedija
S engleskog preveli: Ivo Knezović & Hrvoje Vranić

Redateljica: AIDA BUKVIĆ
Scenograf: IVO KNEZOVIĆ
Kostimografkinja: GABRIJELA KREŠIĆ
Autor glazbe: CHRISTIAN KANAZIR

LICA:

KATE: Vanja Ćirić 
DANIEL: 
Igor Mešin
BEN: Ronald Žlabur
LAURA: Dajana Čuljak
CARL: 
Goran Malus
REBECCA: 
Sanja Marin
ADAM: 
Ivan Čuić

 

Premijera: 23. 11. 2018.

 

Nakon što je prekinula s dečkom, Kate odluči pozvati grupu najbližih prijatelja u obnovljeni i navodno ukleti samostan, pretvoren u pansion, na novogodišnju zabavu. Nakon poprilične konzumacije alkohola i inih opijata, počinju se otkrivati osobne tajne protagonista, koje idućeg jutra dovode do potpuno novih odnosa među njima.

“Tulum u samostanu” je komedija koju je Michael Wynne praizveo u prizemlju Royal Court Theatre u Londonu 2009. godine. Nakon izuzetno dobro primljene praizvedbe, tekst je nadopisan i proširen, a za novu verziju autor je dobio nagradu Olivier za najbolju novu komediju.

 

Link: http://www.komedija.hr/www/repertoar/tulum-u-samostanu/

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište komedija, PREDSTAVE