Hrvatska

Mrak Taritaš: Ne postoji raskol u vladajućoj koaliciji, to je igrokaz

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u subotu je u Puli ocijenila kako ne postoji raskol u vladajućoj koaliciji, nego da je riječ o "jednom zgodnom igrokazu u kojem netko ide pokazivati svoje mišiće".  

"Ako vi uđete u jednu koaliciju koja je trgovačka, onda tu nema raskola, već se radi o zgodnom igrokazu u kojem netko želi pokazivati svoje mišiće. Nema tu nikakvih dilema, HNS se doveo u situaciju da je stvoren jedan jasni sanitarni koridor oko njega i u cijeloj toj priči ostaje sam i usamljen te pokušava medijski se ojačati, ali mu to očito ne polazi za rukom", izjavila je Mrak Taritaš odgovarajući na pitanje novinara postoji li raskol u vladajućoj koaliciji zbog Zakona o udžbenicima.

Ona je u subotu nazočila sjednici Vijeća podružnice Građansko-liberalnog saveza (GLAS) u Puli na kojoj je za predsjednika izabran Ivan Nekić, vijećnik pulskoga Gradskog vijeća.

Izvijestila je da su u tijeku zadnje pripreme oko dogovora za zajedničkim nastupom IDS-a, HSS-a i GLAS-a na izborima za Europski parlament te predsjedničkim i parlamentarnim. Po njezinim riječima,  ta koalicija za europske izbore želi imati listu sa dvanaest ljudi koji svi mogu biti zastupnici u Europskom parlamentu i koji mogu "politike koje zastupaju ove tri stranke, a koje su proeuropske, na odgovarajući način artikulirati u Bruxellesu, naravno za korist naše zemlje".

"Želimo imati dvanaest kandidata koji mogu odraditi odlično taj posao", istaknula je Anka Mrak Taritaš.

Na pitanje je li koalicijska platforma zatvorena ili je još otvorena za eventualne partnere, ona je istaknula kako je otvorena te da oko nje nisu postavljene ograde i zidovi.

"Za početak ćemo tri parlamentarne stranke, IDS, HSS i GLAS potpisati koalicijski sporazum, a iza toga ćemo potpisati i pojedine sporazume sa strankama koje nisu parlamentarne, poput PGS-a koji je tu među prvima" - naglasila je predsjednica GLAS-a.

Komentirajući situaciju u Uljaniku, Anka Mrak Taritaš izjavila je kako je obveza države brinuti se o svom vlasništvu, o tih 25 posto vlasništva te kako mora donijeti odluku o tome treba li ovoj zemlji brodogradnja ili ne.

"Ako treba brodogradnja, onda se o tome mora brinuti. Da je država barem dio energije potrošila za Uljanik, koliko je potrošila za problem Agrokora, sigurna sam da danas ne bi o tome razgovarali. Tema Agrokor je bila tema za cijelu Hrvatsku, a HDZ se tako i odnosio. Istra nije izborna baza HDZ-a, pa očito nije tako bitno reagirati na vrijeme. To nije dobro", rekla je Mrak Taritaš  koja smatra da Vlada ne provodi reforme, nego, kako je rekla "radi sve kako bi sebi osigurala jednu sigurnost i dovoljan broj glasova za neke slijedeće izbore".

Predsjednica GLAS-a još jednom je istaknula kako  je od iznimne važnosti da oporba na idućim predsjedničkim izborima ima jednog zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti sadašnjoj predsjednici.

"Predsjednica je svojim načinom rada, svojom estradizacijom uloge predsjednice od početka bila u predizbornoj kampanji i niz loših stvari je nažalost donijela u Hrvatsku. Mislim da je obveza svih nas koji smo u centru i centru lijevo da istaknemo jednog ozbiljnog kandidata koji se može suprotstaviti predsjednici jasnim idejama i programom kako ne bi morali sljedećih pet godina mandata strepiti", izjavila je Mrak Taritaš.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREGOVORI HDZ MOST, Anka Mrak Taritaš, hns