Mojbiz

STIŽE PRIJEDLOG: Francuska i Njemačka će ponovo predložiti porez na financije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuska i Njemačka će u ponedjeljak ponovo pokušati oživiti ideju o oporezivanju financijskih transakcija predlažući da zemlje članice tako smanje svoje uplate u proračun Europske unije, piše njemački list Sueddeutsche Zeitung.

Ministri financija Olaf Scholz i Bruno Le Maire trebaju iznijeti prijedlog na sastanku s kolegama u eurozoni u Bruxellesu, piše u ponedjeljak bavarski dnevni list. Po njihovu pisanom prijedlogu kojega je presliku dobio SZ, porez (koji se označava engleskom kraticom FTT) mogao bi biti "važan čimbenik" jačanja kohezije EU-a.

Prihodi "bi mogli ići u proračun eurozone", pišu dvojica ministara. Zemlje sudionice imale bi pravo odbiti iznos FTT-a koji uplaćuju od njihova doprinosa u proračun Unije.

Prijedlog preuzima porezni sustav koji već postoji u Francuskoj, a obuhvaća transakcije s dionicama kompanija koje na burzi vrijede više od milijardu eura.

SZ piše o neslaganju Pariza i Berlina, francuska vlada želi da taj porez ide u proračun 19 zemalja eurozone, a njemačka u proračun dvadesetsedmorice.

O prijedlogu o oporezivanju financijskog poslovanja raspravlja se u Bruxellesu u raznim oblicima već nekih osam godina.

Njegovi zagovornici uz prinos javnim financijama ističu da on ograničava prekomjerno špekuliranje na financijskim tržištima.

No prijedlog je potaknuo rasprave koje je sve dosad nisu dale rješenje, kako u pogledu osnovice, tako i njegove stope. A njegovi protivnici, među kojima su i neke članice EU-a, ocjenjuju usto da bi mogao loše djelovati na privlačnost europskih financijskih tržišta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

financije, njemačka, francuska