Svijet

DUBLIN: Irska ubrzava pripreme za brexit "bez dogovora"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Irska će ubrzati pripreme za brexit "bez dogovora" uključujući i regrutaciju tisuću carinskih službenika i veterinarskih inspektora koji će raditi u zračnim i pomorskim lukama, poručio je u utorak irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Coveney će dostaviti u utorak vladi razrađeni plan priprema za razne scenarije brexita, uključujući i mogućnost da Britanija "ispadne" iz Europske unije bez dogovora, za što se i njegova vlada mora spremiti.

"Sada se aktivno pripremamo ne samo za to nego poduzimamo korake kako bismo osigurali da budemo, ako je potrebno, spremni 29. ožujka na odlazak Britanije iz Unije bez dogovora", rekao je Coveney irskoj nacionalnoj mreži RTE, dodajući da i dalje ne očekuje brexit bez dogovora.

Dublin je započeo proces zapošljavanja dovoljnog broja veterinarskih inspektora i carinskih službenika kako bi se pripremio za izgledne promjene u trgovinski između Irske i Britanije, a koja bi se dogodile čak i u slučaju urednog izlaska Britanije iz Unije.

Coveney je rekao da će, umjesto da službenici budu na raspolaganju tek za dvije godine, proces regrutacije biti ubrzan, a i drugi dužnosnici također će trebati ranije početi s pripremama i oko drugih segmenata.

S obzirom na bliske i isprepletene trgovinske veze s Britanijom te na granicu koju dijele, smatra se da je irsko brzorastuće gospodarstvo, kad Britanija napusti uniju, najizloženije rizicima u odnosu na druge zemlje EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brexit, eu, irska