Hrvatska

STANJE NA CESTAMA: HAK - Zbog jakog vjetra uprekidu pojedine trajektne i katamaranske linije, zimski uvjeti na cestama

Piše: PolitikaPlus

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri te Dalmaciji, i obrnuto.

Podsjećamo vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije. Sve sudionike u prometu molimo za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije. Zbog popunjenosti odmorišta na autocesti A1 savjetujemo vozačima kamiona s prikolicama i tegaljača s poluprikolicama da ne kreću na put iz unutrašnjosti prema prema Dalmaciji i Rijeci.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su:

  • dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;

  • Jadranska magistrala (DC8) na dionicama Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena;

  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionicama Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Karlobag, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, dijelu Dalmacije, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

U prekidu su:

  • trajektna linija: Lopar-Valbiska;
  • katamaranske linije: Mali lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka;
  • brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak i Pula-Mali Lošinj-Zadar.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hak, promet