Kultura

Izložba: "Strojevi nisu sami" u MSU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Strojevi nisu sami" kineskog kustosa Zhang Ga središnje je događanje međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art, a otvara se u utorak, 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), izvijestili su iz udruge Kontejner.

Središnja izložba festivala obuhvaća radove 25 međunarodnih umjetnika, a 21 rad predstavljen na izložbi najbolje je od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. 

"Složenost teme tehnologije u umjetnosti i životu impresivna je kao i broj umjetnika koji se tom temom bave kroz kompleksne projekte, istraživanja na samom rubu znanstvene fantastike, futurističke i distopijske vizije, te kroz teorijske koncepte koji analiziraju i rasvjetljuju odnose između stroja, čovjeka, društva, politike i prirode", istaknula je jedna od organizatorica programa Device_art festivala Ena Hodžić. 

Izložba, čiju temu kustos Zhang Ga najavljuje riječima "posvuda samo strojevi, strojevi koji nisu sami", odražava ideju strojne ekologije - svjetonazor prosperitetne kohabitacije strojeva i ljudi. Kako najavljuju organizatori, ovogodišnje izdanje festivala po veličini produkcije pripada među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

U Zagreb dolaze neki od najznačajnijih predstavnika novomedijske scene iz cijeloga svijeta kao što su Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran), Wang Yuyang (Kina) te Adam Donovan (Australija/Austrija) i Katrin Hochschuh (Njemačka) čiji umjetnički projekt "Empathy Swarm" sadrži 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije.

Na izložbi će se predstaviti i hrvatski umjetnici Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

Festival se održava od 7. prosinca 2018. do 3. veljače 2019. godine u Splitu, Zagrebu i Rijeci, a u Zagrebu će se za vrijeme Adventa održati i paneli o umjetnosti, tehnologiji i društvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msu, izložba, tehnologija